Foto: Scanpix.

Carl Bildt KU-anmäld

Publicerad

Utrikesministern anklagas för ministerstyre efter att ha skrivit ett brev till Kronofogdemyndigheten med anledning av en tvist med den ryska staten.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson KU-anmäler utrikesminister Carl Bildt för ministerstyre, uppger Ekoredaktionen. Orsaken är ett brev som Bildt skrivit till Kronofogdemyndigheten med anledning av en tvist med den ryska staten.

Efter beslut i tingsrätten och Högsta domstolen planerar Kronofogdemyndigheten att sälja en fastighet på Lidingö på exekutiv auktion. Fastigheten ägs av ryska staten, och Carl Bildt framhåller i sitt brev att fastigheten används för officiella ändamål och därför är okränkbar och immun mot verkställighet i enlighet med Wienkonventionen.

Enligt Åsa Romson har Bildt därmed gjort sig skyldig till ministerstyre.

Långdragen historia

Bakgrunden till historien är en långdragen tvist mellan ryska staten och en tysk affärsman, som nu lett till utmätning av fastigheten på Lidingö. Ryssland har protesterat mot detta och hävdat att fastigheten används för ändamål som skyddas av Wienkonventionen.

Konflikten används sedan flera år i studierna i folkrätt på Stockholms universitet.

–Det finns en uppfattning bland folkrättsjurister att svensk praxis tidigare halkat efter omvärlden, att svenska domstolar i alltför hög grad har beviljat immunitet. Det här fallet, tillsammans med ett annat fall, har förändrat svensk praxis så att den nu ligger i linje med den tendens som rått i många andra västländer under årtionden, säger Mark Klamberg, som är doktor i folkrätt, till TT.

Motstridiga intressen

Enligt Klamberg står motstridiga intressen mot varandra. UD har rätt, enligt regeringsformen, att hålla sig informerad i myndighetsärenden som berör relation till främmande makt.

–Det måste rimligen tolkas som att UD även kan kommunicera med myndigheterna, och det är ju det som skett här. Sedan kan man fråga sig om det gått för långt, om tre brev är för mycket. Det är inte solklart, säger Klamberg.

–Tittar man på breven så finns det inga starka formuleringar om att ”UD anser”, vilket talar emot att man försökt styra myndigheten.

Mark Klamberg anser att Kronofogdemyndigheten gjort en korrekt tolkning i att man tänker sälja fastigheten men inte avhysa de diplomater som finns i den.

Bildt kommenterar på twitter

Utrikesminister Carl Bildt kommenterar sitt brev till Kronofogden på twitter: ”UD tolkar eller kommenterar inte HD. Vi informerar om Sveriges folkrättsliga förpliktelser enligt Wien-konventionen”, skriver han.

Han skriver också att ”internationella konventioner och internationell rätt skall respekteras”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer