Radioprofilen Thomas Nordegren sitter i namnkommittén och är med och bestämmer vilka som ska få erbjudandet att sommarprata. Foto: TT

”Får SD-folk sommarprata i radion?”

Uppdaterad
Publicerad

Viggo Cavling saknar SD-röster i radions flaggskeppsprogram Sommar i P1. Det finns ingen ”svart lista”, svarar radioprofilen Thomas Nordegren.

Entreprenören och före detta chefredaktören Viggo Cavling är namnet bakom ett provocerande inlägg på SVT:s debattsajt. Han riktade sin udd mot radioprogrammet Sommar i P1, där en kavalkad av svenska kändisar ska prata sommaren igenom.

Viggo Cavling saknar röster som står för Sverigedemokraternas linje i svensk politik.

– Oron som många känner för att det Sverige de känner håller på att gå åt helvete har inte någon plats i medierna idag. Jag vill höra de råkonservativa rösterna, säger han.

”Tävling i finhet – inte relevant”

Om Sommar i P1:s uppgift är att spegla och berätta relevanta historier från dagens Sverige borde till exempel invandringskritiska Ingrid Carlqvist och Mats Dagerlind få radioprata i sommar, tycker Viggo Cavling.

– Annars är programmet bara en tävling i finhet och inte intressant eller journalistiskt relevant, säger han.

Ingrid Carlqvist står bakom Dispatch International och Mats Dagerlind är ansvarig utgivare för Avpixlat. Båda sajterna hårdvinklar nyheter om invandring och flyktingpolitik och beskriver invandrare som problem och en börda för Sverige, fastän statistik säger emot. Dagerlind har dessutom blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp.

Viggo Cavlings inlägg fick snabbt reaktioner. Svenska Dagbladets Andres Lokko skrev en ilsken motartikel. ”Viggo Cavling, för i helvete! Vad är det du säger?”

I sin debattartikel skrev Cavling att det skulle vara ”modigt” att bjuda in Mats Dagerlind eller Inger Carlqvist att sommarprata. ”Modigt” är det sista det vore, skriver Lokko. ”Det vore bara djupt fegt, obehagligt och populistiskt”.

Namnkommittén bestämmer

Radioprofilen Thomas Nordegren sitter i namnkommittén och är med och bestämmer vilka som ska få erbjudandet att sommarprata.

– Det finns ingen svart lista av folk som inte får vara med, istället handlar det om en bedömning om vad som blir ett bra sommarprogram, säger han.

Mats Dagerlind från Avpixlat hade gärna tackat ja till att göra ett radioprogram i Sommar.

– Visst skullle jag tacka ja, men det skulle bli ramaskri, säger han.

– De åsikterna jag står för är etablerade i samhället, det är ingen liten konstig klick av människor i foliehattar som tycker att invandringen borde minska. Men motståndarsidan vill inte att åsikterna ska höras i radions sommarprogram av rädsla för att de ska bli rumsrena.

– Jag tycker vi kan ta en diskussion om hur mycket invandringskritiska röster får höras i nyhets-och magasinsprogram, säger Thomas Nordegren. Men inte när det gäller Sommar i P1. Det är ett underhållningsprogram.

Vi har sökt Bibi Rödöö som är programchef för Sommar i P1 och ansvarig utgivare för programmet Daniel af Klintberg. De har ännu inte svarat på gårdagens kritik och hänsvisar till en replik på SVT Opinion som ska komma senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet