Centerpartiets ledare Annie Lööf hyllades på helgens partistämma men på nätet hånas partiet av moderater som menar att Centern inte helhjärtat visar stöd för Alliansen. Foto: TT/SVT

Centerpartiet hånas på nätet – från höger

Uppdaterad
Publicerad

Relationen mellan Moderaterna och Centerpartiet har varit kylig på sistone. Många moderater är irriterade på att Centerpartiet – som Moderaterna uppfattar det – inte i varje läge helhjärtat stöder en alliansregering.

Tidigare kom kritiken mot Centerpartiet från vänster, nu kommer den från höger.

– Det är en pågående hatkampanj, tycker jag. Det började dyka upp efter Anna Kinberg Batras utspel i januari om att börja prata med Sverigedemokraterna, i takt med Centerpartiets framgångar i opinionen. Det kulminerade i samband med att C valde att inte rösta för misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist, säger Patrik Oksanen, redaktör på centerpartistiska Hudiksvalls tidning.

Agenda

Han tittar på satiriska bilder på nätet med Annie Lööf, bland annat en som liknar en filmaffisch med Lööf och Stefan Löfven i huvudrollerna. ”P.S. I Lööf You” lyder texten.

– Den där blir jag upprörd på. Den är tragisk, säger han.

Rebecca Uvell, opinonsbloggare och författare med borgerligt perspektiv, gillar inte de alltför hårda och sexistiska påhoppen, men menar att lite får centerpartisterna tåla.

”Det är rättfärdig kritik”

– Det är rättfärdig kritik mot Centern. Det får man köpa. Det är klart att det är lite elakt men jag tycker man ska se det i ljuset av politisk satir, som ändå är en del av det politiska offentliga samtalet, säger hon och fortsätter:

– Jag retar framför allt upp mig på att de ägnar sig åt krypskytte mot Moderaterna som de hade kunnat låta bli. I stället för att hela tiden gå ut och prata om att ”vi vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna” hade de kunnat gå ut med sin sakpolitik och vad de är eniga med Moderaterna om.

Benjamin Dousa, ordförande i Moderaternas ungdomsförbund, har kritiserat Centerpartiet och lagt ut en nidbild på Annie Lööf. Han menar att hon förstör för Alliansen.

– Utan ett svar i regeringsfrågan, och utan att Annie Lööf svarar på den frågan, då får vi ingen allianspolitik överhuvudtaget, säger Benjamin Dousa.

– Hade man lagt en gemensam alliansbudget hade vi kunnat förstärka polisen och få in människor i arbete. Men det gör man ju inte i dag, fortsätter han.

”Arga för att C gett fel svar”

– De är arga för att Centern har gett fel svar, i deras ögon. Centern har varit extremt tydlig och sagt: Alliansen först, och vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna, kontrar Patrik Oksanen.

Medan Benjamin Dousa menar att om Centerpartiet verkligen sätter Alliansen först, skulle de göra som Moderaterna och vara beredda att ta över regeringsmakten redan nu. Och att det är det hela kritiken och kampanjen mot Centerpartiet handlar om.

”Måste svara före årsskiftet”

– Jag hade hoppats att Annie Lööf skulle slå näven i bordet och säga att nu går vi fram med en gemensam politik som vi står för i vått och torrt. Hon måste svara på det före årsskiftet, annars vet inte Centerpartiets väljare vad de faktiskt röstar för, Stefan Löfven eller Ulf Kristersson, säger Benjamin Dousa.

Reportage i Agenda söndag 1 oktober i SVT2 och SVT Play. I studion: Annie Lööf, partiledare Centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet