Anders W Jonsson är Centerpartiets förste vice partiordförande och vikarierar för Annie Lööf som är föräldraledig. Foto: Jessica Gow/TT

Centerpartiet: Kriminalisera kontrollerande beteenden i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

Mäns våld mot kvinnor stod i fokus när Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson höll partiets jultal under tisdagsmorgonen.

– Nästan sju av tio kvinnor som mördades förra året, mördades av sin partner. Ändå är det så märkbart tyst om det här i den politiska debatten, sa Jonsson innan han presenterade tre förslag som partiet ska driva för att skärpa straffen för kvinnovåld.

En pappa som dödat sitt barns mamma, eller utsatt henne för väldigt grovt våld, ska automatiskt bli av med vårdnaden om barnet. Det är ett av förslagen som Centerpartiet presenterade under det årliga jultalet.

– I dag är lagen skriven så att den förälder som dödat den andra föräldern får ensam vårdnad om barnet. Det här är fullständigt ohållbart, säger vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

Vill kriminalisera kontrollerande beteende

Ytterligare sätt som partiet vill ta sig an mäns våld mot kvinnor är att kriminalisera kontrollerande beteenden i nära relationer. De hänvisar till en liknande lagstiftning i Storbritannien där fler än 9 000 åtal väckts mellan 2017 och 2018.

– Ofta börjar det inte med det grova våldet, utan med att den ena partnern är kontrollerande. Den andra partnern förbjuds från att umgås med vänner, hindras från att gå ut och utsätts för psykisk misshandel i form av nedlåtande och kränkande kommentarer. Vi vill kriminalisera ett sådant beteende, säger Jonsson.

Höja fängelsestraffen

Partiets tredje förslag är att höja minimistraffet för brottet grov kvinnofridskränkning, från nio månader till ett år.

Även maxstraffet ska höjas från sex år till tio år, så att det ligger på samma nivå som synnerligen grov misshandel, föreslår partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.