Det blev en hetsig debatt. Vänsterns Ali Esbati sa att rut-avdrag fått rika att skaffa tjänstefolk – då ilsknade Centerpartiets Martin Ådahl till: ”Ta tillbaka det”, skrek han. Foto: SVT

Centertoppen: ”Ta tillbaka det”

Uppdaterad
Publicerad

Sju av åtta partier i debatten var för rut-avdrag om de vinner valet.

Vänsterns Ali Esbati var emot, och han kastade in en brandfackla i debatten när han kallade de anställda för tjänstefolk.

– Ta tillbaka det, halvskrek Centerpartiets Martin Ådahl.

Ali Esbati fick igång de politiska motståndarna ordentligt när rut-frågan kom upp. När debattörerna fick visa upp röda eller gröna skyltar var Esbati den enda som höll upp den röda sidan med texten ”nej”.

– Vi ska inte subventionera att rika människor får extra billig hushjälp. Igen handlar det om prioriteringar.

Val 2014

– De människor som i dag köper rut-tjänster i huvudsak är såna som har råd att göra det även om det är lite dyrare. Det är ett branschstöd som går fel.

”Fler som skaffat sig tjänstefolk”

Ylva Johansson (S) var precis som Per Bolund (MP) och Mattias Karlsson (SD) överens med regeringen om att rut-avdraget bör finnas kvar även efter valet. Men det var framförallt Martin Ådahl (C) och Erik Ullenhag (FP) som reagerade mot Ali Esbatis utspel.

– Vad blir verkligheten Ali Esbati ifall ni tar bort rut? Vilka är det som tappar jobbet? Det är folk som varit långt ifrån arbetsmarknaden, utrikesfödda. En del av dem kommer att jobba kvar, det är sant. De kommer att jobba svart utan pensionspoäng. Det här är kvinnor som har fått chansen, sa Ullenhag och fick svar direkt av Esbati:

– Det är fantastiskt att vi har en integrationsminister som det första han tänker på när han tänker på invandrarkvinnor är att de ska jobba i rika människors hem.

– Det här är viktigt för det du säger är att vi inte bara ska acceptera att de stora inkomstklyftorna som blivit fallet med er regering ska leda till att det är fler som skaffat sig tjänstefolk, utan att vi dessutom med statliga pengar ska subventionera det.

”Ta tillbaka det”

Ordet tjänstefolk blev ett rött skynke för Martin Ådahl som höjde rösten ordentligt. Han nästan skrek sin replik:

– Ali ska inte kalla de tjejer som driver massa rutföretag ute i Sverige för tjänstefolk, ta tillbaka det. Jag träffar dem varje dag, de som gör verkligheten lite drägligare, lite enklare för många äldre.

– Du bara målar upp en helt annan bild som passar ditt parti och din retorik men det är inte sant, och du får inte kalla alla de som driver de här företagen för tjänstefolk, ta tillbaka det.

”Gammaldags retorik”

– Varför kan inte de göra samma sak inom äldreomsorgen, replikerade Ali Esbati som inte var intresserad av att ta tillbaka det när programledaren Anne Lundberg frågade honom:

– Detta är en klassisk gammaldags retorik från överklassen från förrförra seklet. Det som händer är bara att de dessutom vill ha statliga subventioner för det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet