Kommer min pension att krympa?

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s tittare chattade med pensionsexperten Marcus Lindenius.

Ubbe: Hur vet jag hur mycket tjänstepension jag har?

Marcus Lindenius: Hej Ubbe!

Det bästa sättet att ta reda på hur mycket pension du har idag är at du går in på minpension.se. Där finns en sammanställning över både din allmänna pension och tjänstepensioner.

Linda: Vad gör man om man har en väldigt dålig tjänstepension? Blir det hundmat till middag när man är gammal då?

Marcus Lindenius: Hej Linda! Det centrala i hur mycket tjänstepension du får, är att du arbetar under flera år. Se igenom vilka avgifter du idag betalar, samt överväg också hur du vill göra med efterlevandeskyddet. Avstår du från den får du själv högre pension.

Amanda: Kan en 70-åring ta bort åtebetalningsskyddet?

Marcus Lindenius: Hej Amanda! Det kan i vissa fall vara svårt att ändra återbetalningsskyddet efter det att du börjat ta ut pensionen. Kontakta det försäkringsbolag där din pension finns för att få ett klart besked för din del.

Linn: Jag är ung (28) och har aldrig aktivt engagerat mig i min pension. Vad ska jag tänka på? Något tips som kan ge mig mer pengar i plånboken senare men som kräver minimal insats från mig?

Marcus Lindenius: Hej Linn! Säkerställ till en början att du omfattas av en tjänstepension. Det gör du om du tillhör ett kollektivavtalsområde, om inte måste du själv förhandla med din arbetsgivare om att få en tjänstepension. När du väj har en tjänstepension, var observant på avgifterna, fundera kring ditt behov av efterlevandeskydd. På konsumenternas.se kan du jämföra avgifter och dulikt vilket hjälper dig vidare på traven.

chatrin: Kan man få veta hur stor arvsvinst man tjänat in på värdebesked varje år eller fastställs det först vid utbetalningstillfället?

Marcus Lindenius: Hej Chatrin! Vanligtvis framgår det på värdebeskedet hur mycket arvsvinst som du för det gångna året har blivit tilldelad. De arvsvinster som du blir tilldelad är de som bolagen idag har beräknat. Hur stora dessa är i praktiken kan du se på vår webbplats, konsumenternas.se. Du kan också utifrån ditt kollektivavtalsområde gör en beräkning som visar på hur ditt pensionskapital påverkas av om du avstår från kontra har ett återbetalningsskydd.

Faisa: Jag och min sambo är inte gifta, vad gäller om en av oss dör?

Marcus Lindenius: Hej Fasia! Du bör kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken förmånstagare som du har insatt till din försäkring. Det är förmånstagaren som får pengarna om du själv avlider.

Peter: Min mor är 69år och har redan gått i pension. Hon minns att hon för många år sedan tecknade ett återbetalningsskydd på pensionen. Men nu undrar hon om hon kan ändra det i efterhand trots att hon redan har pensionerats för att få en bättre pension?

Marcus Lindenius: Hej Peter! Är det så att din mamma börjat att ta ut sin pension, kan det i vissa falla vara svårt att ändra sig gällande återbetalningsskyddet. Din mamma bör kontakta sitt försäkringsbolag för att få besked.

Michael: Hej Marcus.. en snabb fråga..hur fixar jag snabbas och enklast bort efterlevnadsskyddet...jag är en 40 plusare..Med vänlig hälsning Michael..

Marcus Lindenius: Hej Michael! Har du en kollektivavtalad tjänstepension så kan du kontakta den valcentra som du tillhör. Exempelvis heter valcentralen för SAF-LO Fora, och för ITP heter den Collectum. Är det däremot en privat pensionsförsäkring eller individuellt tjänstepension kontakar du bolaget direkt.

Kalle: Min man tjänar mycket mer än jag, och jag är egenföretagare med skral inkomst. Vad rekommenderar du som bästa lösning för oss?

Marcus Lindenius: Hej! Är det så att du i jämförelse mot din man har, och haft haft en lägre inkomst, kan det vara så att du i samråd med din man avstår från efterlevandeskydd, för att därigenom maximera din egen pension. Avsätt till en pensionsförsäkring som du idag klarar rent ekonomiskt.

Maggan: Jag har efterlevandepension, förmån till min man, är 58 år, tjänar jag på att ändra på det nu?

Marcus Lindenius: Hej Maggan! Om du menar ett återbetalningsskydd så kan man säga att du tjänar mer arvsvinster ju äldre du blir. Det som dock är viktigt att ta ställning till är om din man klarar sig ekonomiskt utan att få ersättning från din pensionsförsäkring vid ditt eventuella frånfälle. Gör han det kan du tjäna på att ta bort återbetalningsskyddet för att därigenom öka din egen pension.

Nicke: Är det någon idé att pensionsspara över huvudtaget? Vissa menar ju att man inte kommer att få igen det man sparat?

Marcus Lindenius: Hej Nicke! Om du med pensionsspara menar att du själv ska spara i en privat pensionsförsäkring, så är inte svaret giviet. Det går att hitta alternativ till det som att exemeplvis amortera mer eller spara i direktfondsparande etc. Avser din fråga tjänstepension däremot så är svaret givet. Säkerställ att du har en.

Charlotta: Hur kan bolagen göra så olika bedömningar av arvsvinsterna?

Marcus Lindenius: Hej! Bolagen bedömer hur kollektivet kommer att dö över tid, och den bedömningen ser vi att den spretar bolagen emellan. Anledningen till att den är olika är svårt att ge dig ett entydigt svar på. Kontakt ditt bolag och fråga.På vår webbplats kan du se skillnaderna.

Finn: Jag är 56 år och har efterlevnads skydd, hur påverkar det min pension om jag går i pension vid 65 och upphör nu med efterlevnads skydd.

Marcus Lindenius: Hej! Du kan gå in på vår webbplats och göra en beräkning på hur mycket det slår på pensionskapitalet utifrån din ålder och månadslön. konsumenternas.se

Therese: Hej! Om jag idag inte har återbetalningsskydd men väljer att teckna det- får mina anhöriga tillgång till ”hela” min pension om jag avlider eller bara från det datumet jag tecknade återbetalningsskydd? Går resten till de i min generation?

Marcus Lindenius: Hej Therese! Det finns oftas något som kallas optionsrätt, vilket innebär att du får återbetalningsskydd för hela pensionskapitalet om du inom ett år från du gift dig eller skaffat barn kan teckna återbetalningsskydd. I andra fall kan det krävas hälsoprövning alternativt att du får återbetalningsskydd för kommande kapital.

Kama: Hej! jag är 62år och har återbetalningsskydd på en av mina försäkringar.är det pengar som satts undan och vad händer i så fall med de pengarna. Jag är sambo och vi har 4 barn tillsammans.ska jag ta bort återbetalningsskyddet?Hälsningar Kama

Marcus Lindenius: Hej Kama! Har du återbetalningsskydd så är det ditt hittills ihop samlade kapital som betalas ut till efterlevande, om du själv avlider. Om du tar bort återbetalningsskyddet så faller inte pengarna ut till efterlevande, medan om du lever själv får en högre pension. Hur du ska göra styrs av hur dina efterlevnde klarar sig utan ersättning från din försäkring.

akos99k/Akos Koranyi: Hej, jag tänkte fråga om man kan byta från efterlevandeskydd till ”vanlig” pension och få del av arvsvinsten. (2) Hur räknas den delen ut, som en andel motsvarande icke-efterlevandeskyddstiden av totalspartiden ?

Marcus Lindenius: Hej! Förstår din fråga så att du vill avstå återbetalningsskyddet, och därigenom öka din egen pension. Om så är fallet så bör du kontakta din valcentral.

chatrin: Om jag är nära pensionsålder och har haft återbetalningsskydd under hela spartiden är det då så smart att ta bort det eftersom då antar jag att jag änå gått miste om arvsvinster under spartiden. Jag menar att effekten av att ta bort det när man har många år kvar till pension borde bli större?

Marcus Lindenius: Hej Chatrin! Det stämmer att du gått miste om arvsvinster då du haft återbetalningsskydd. Däremot är det så att storelken på arvsvinsterna är större ju äldre du är och ju större pensionskapital du har. Vill du maximera din egen pension så ska du avstå återbetalningsskydd, men detta naturligtvis i en samlad bömning av behov till utbetalning till efterlevande.

akos99k/Akos Koranyi: Egentligen vet jag inte om det är tjänstepension, jag har fribrev i olika pensionskassor från några årslånga arbeten i olika branscher. Enligt årsuppgifterna minskar de bara eftersom inga pengar kommer in och värdeökningen är lägre än årsavgiften. Kan jag flytta och samla dem på ett ställe, med en avgift?

Marcus Lindenius: Hej! Det är tyvärr inte säkert att du kan flytta dem om de är gamla avtal. På dessa finns det vanligen inte flytträtt. Hittills är det också så att det inte går att samla kapital till en försäkring. Kontakta för säkerhet skull de bolag där fribreven finns för att kontrollera om du kan flytta alternativt ändra avgiftsuttaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.