Anders Håkansson, professor i spelberoende vid Lunds Universitet, svarar på dina frågor om spelberoende. Foto: Kennet Ruona/Lunds universitet/Karin Wesslén/Janerik Henriksson/TT

Chatta om spelberoende

Uppdaterad
Publicerad

Spelmissbruket ökar under coronapandemin och forskning visar att de som redan har spelberoende spelar ännu mer. Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet, svarade på era frågor om spelberoende.

Läs hela chatten här nedan.

Vanliga frågor

Det händer i hjärnan när man blir spelberoende

Behandlingar för spelberoende

Vad kan man göra som anhörig?

Chatta om spelberoende

Stort tack för era frågor ikväll! Nu stänger vi chatten, men alla frågor och svar går att läsa här på SVT.se, när du vill.

På 1177.se finns mer information om spelberoende.

Mamma till son som tagit återfall på återfall. • Hej Anders, jag har en fråga som du kanske kan svara på, hur kommer det sig att dem behandlingar som kommunen erbjuder är så tunna? Min son har spelat i hur många år som helst och förra året fick han gå 8 tillfällen där varje tillfälle var effektiv tid 2 timmar. Han tog återfall bara några veckor efter avslutad behandling. Nu går han i behandling på Spelfriheten som vi bekostat själva istället då kommunens råd vad att gå samma igen vilket inte var intressant. Nu har sonen endast gått ett par veckor på Spelfriheten men det verkar vara något helt annat både gällande innehåll och antalet terapeutiska grupp och individuella timmar. Exempelvis får alla i familjen löpande stöd och råd vilket jag tycker borde vara självklart då ett spelberoende nöter ju sönder vilken familj som helst. Varför finns inte det bredare behandlingar som kommunen kan tillhandahålla? Alla har ju inte möjlighet att betala en behandling själv? Tack på förhand Anita Eriksson

Tack för en viktig berättelse. Det är förstås olika vad patienter - och närstående - har tyckt har fungerat bra eller mindre bra i olika verksamheter. Jag tror man ska komma ihåg att spelberoendebehandling är mycket nytt för de flesta vårdgivare, t ex jämfört med alkohol och narkotika. Men som sagt, det är en viktig erfarenhet du berättar om. Viktigt förstås att verksamheter - när nu det här nya området så smått har börjat sätta sig i många verksamheter - också fortsätter att utvärdera och utveckla dessa, och inte minst samarbetar över gränser mellan huvudmän (kommun-sjukvård).

Erik • Undrar om det finns nån riktig hjälp. Upplever att det är svårt att sluta att hamna tillbaka igen, kontrollförlust, euforin, tvång, speedad känsla, ångestlindring. Hur kan man ersätta reaktionerna i hjärnan med typ ingenting i stället? Hur kan man upphäva förändringarna som skett i hjärnan under 25 års tid? Känns som att hjärnan kommer att fortsätta att jaga kickar där det går, även om ekonomin och hälsan fördärvas.

Även om man har försökt många gånger tidigare, så tycker jag att man ska fortsätta med strukturerad samtalsbehandling med KBT-inriktning, men för den som har haft problem länge och mår mycket psykiskt dåligt, kan det vara värt att göra detta med anpassningar till det. Det kan låta som "mer av samma" behandling, men många har erfarenhet av att det krävs flera eller många försök innan man till slut lyckas. Svårt att förklara i kort form som här, men ibland handlar det om att tajmningen inte har varit rätt tidigare, eller att man behöver mer hjälp i att hitta alternativa aktiviteter som funkar för en. Kamratstöd såsom i spelberoendes förening t ex kan också ha stor betydelse.

Susanne • Hej har ett stort problem med ett shopping beroende.Var ska jag vända mig för att få hjälp

En fråga som ligger något utanför spelområdet men ändå har stora likheter. Jag tycker att du ska försöka hitta en KBT-behandlare, eftersom KBT också fungerar väl när det handlar om att ändra ett beteende, såsom shopping. Det finns en ökande kunskap internationellt i forskningen om KBT-behandling även för shopping. Likheterna är många. Man kan börja via sin vårdcentral, eller i socialtjänsten.

Ted • Är det samma typ av dopamin vid spelberoende som i cigarrett rökning? Bör man söka hjälp? Hos vem / vad?

I princip handlar det om samma grundläggande mekanismer, även om det förstås också finns vissa skillnader. Spelberoende är en diagnos, liksom nikotinberoende t ex. Behandling ges av kommun och sjukvård, och man bör absolut söka hjälp om man inte kan kontrollera sitt spelande - det finns hjälp att få och många har kommit ut på andra sidan som f d spelberoende.

Susanne • Vad ska min son som är spelberoende börja med kognitiv terapi eller gå med i spelberoendes förening? Han bor i Stockholm och är 39 år och har varit spelberoende i mer än 15 år. Jag undrar också vart man vänder sig för att få kognitiv terapi som inte kostar så mycket pengar utan går under vanliga vården. hälsningar mamma Susanne

Både kommun och region ska kunna ge behandling med KBT för spelberoende, och för båda dessa huvudmän är de nationella rekommendationerna att behandla med KBT (eller motiverande interventioner när det behövs). Att få KBT och att ha kontakt med spelberoendes förening står inte emot varandra, utan kan snarare tjäna som ett mycket bra komplement, som vi ofta uppmuntrar i behandlingen.

Emil • Vad har kommunen för ansvar om man har en anhörig som är spelberoende ?

Om jag tolkar det rätt att du menar ansvar för den person som har själva beroendet, så har kommunen enligt Socialtjänstlagen ansvar för att ge behandling för det, både för spelberoende och för substansberoende. För den anhöriges mående kan det bero lite på, och kan handla om kommunala insatser, men kan också handla om sjukvård (i första hand via vårdcentral) för att ge stöd för ett påverkat psykiskt mående.

Undrar om Du anser att 12 stegs prog fungerar lika bra på spelberoende som beroende av substanser? • Hej!
Anser du att 12 stegs prog fungerar lika bra på spelberoende som mot substansberoende? Är det lika mekanismer som är aktiverade?

För 12-stegsbehandling finns i stort sett ingen behandlingsforskning på spelberoende, och därför finns den metoden inte med i nationella rekommendationer för spel. Svaret är således att vi inte vet. Rekommendationerna i Sverige, baserade på tillgänglig forskning, är ganska tydliga med att KBT och olika motiverande samtalsinterventioner rekommenderas. Man ska också tänka på att forskningsfältet kring spel är mycket mindre och yngre än för alkohol och narkotika.

Linnea, storasyster till en bror som äntligen lever som spelfri. • Hej Anders, vill bara sprida lite hopp min lillebror ringde till Spelfrihetens helpline en tidig lördagsmorgon i ren desperation. Han hade spelat bort hela lönen igen och hade även lyckats sms:låna 50 000 kr till skyhög ränta som betalats ut direkt. Han fick prata med en kille som heter Fredrik som svarade trots att klockan var 07.30 som själv är spelberoende men lyckats lära sig leva som spelfri i ett par år. Det samtalet på dryga 10 minuter var det som behövdes för min bror att ge upp och be om hjälp. Idag går han på självhjälpsmöten varje vecka i sin hemstad Malmö, lämnat över sin ekonomi till mig och mår så mycket bättre än förut. Det finns bra hjälp att få dygnet runt och man är absolut inte ensam. Jag tror att Spelfriheten och Spelberoendes Riksförbund räddade min brors liv och det är jag så tacksam för. Hoppas ni tipsar om dessa två fantastiska verksamheter. Fint att ni tar upp ett så viktigt ämne borde uppmärksammas mer.

Tack för att du delar din hoppfulla historia! Härligt att din bror mår så mycket bättre och så fint att du har möjlighet att hjälpa honom med ekonomin. Ha en fin kväll!

Marianne • Hur hjälper man ett barn med autismdiagnos som utvecklat ett spelberoende? Detta påverkar allt i vardagen sömn, mat och skolgång.

Jag tycker man ska prata med de instanser i vård och omsorg som man utifrån autismdiagnosen redan har kontakt med. Är man redan inom vården så ska man kunna få hjälp med hänvisning vidare. Kommun och region ska också kunna samverka här. Då ska man också kunna få möjlighet till ett behandlingsupplägg som tar hänsyn till den diagnos som finns i grunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet