Läs chatten med nya läkaren i Fråga doktorn

Publicerad

Karin Granberg har tagit över som läkare i Fråga doktorn efter att Gunilla Hasselgren slutat. Här svarar hon på tittarnas frågor.

Har du inte fått svar på din fråga? Skicka in den till programplaneringen HÄR.

Vem är Karin Granberg?

SVT rapporterade · Chatta med nya läkaren i Fråga doktorn

18.07
Vilka ställen har du bott på? Du låter som att du är från norra Sverige.
Hej Anna! 
Tack för din fråga, och min första fråga i " Fråga Doktorn" :)
Jo, det stämmer, eller jag säger nog chooo , ett ja när man samtidigt andas in, som vi gör i Norrland. 
Jag är född i Burträsk , 4 mil snett inåt  landet från Skellefteå. Jag har bott i Burträsk, Skellefteå,  Umeå, Gällivare, Sörreisa ( Nordnorge) och nu åter i Skellefteå. 
18.25
Gällande menstruationscykel
Jag har problem med nedstämdhet och humör i upp till en vecka innan själva blödning. När blödningen börjar så känns det som om humöret "återställer sig". P-piller hjälper men gör istället att jag mår sämre fördelat på hela cykeln. Nedstämdheten och humöret är på en sådan nivå att det påverkar mina studier och mitt sociala liv, och har gjort så i några år. Det blir även fysiskt med trötthet och orkeslöshet.
Om man går till ex. en ungdomsmottagning, vad skulle vara nästa steg att ta, efter p-piller, för att jag skulle kunna må bättre? Och vet du vad jag ev. skulle kunna göra själv?
Tack för svar! Mvh en på 19 år
Hej! 
Tack för ditt mail. Det är inte alltid lätt med våra hormoner. Det finns möjlighet att behandla med stämningshöjjande medicin , som har dokumenterad effekt på PMS , i intervaller av din hormonella cykel, som brukar fungera. Kontakta din hälsocentral. Lycka till !
18.25
Hej kan man någonsin bli frisk från hjärtsvikt
Hej! 
En obehandlad hjärtsvikt kan förbättras avsevärt med mediciner. Sedan ställs dos och typ av läkemedel in efter din hjärtsvikt, för att kompensera att hjärtat inte riktigt orkar med som tidigare. Medicinerna ger ditt hjärta bättre förutsättningar att fungera bra.
18.29
Har en hög sänka 59 har haft det ca 5 år mellan 20 -60.Har ont i leder och muskler.Har normala blodvärden.
Hej! 
Sänka är en ospecifik markör på att " något är på gång i kroppen" Då din sänka stått oförändrad i flera år är det sannolikt inte farligt. Då du har förhöjd sänka och ont i leder och muskler skulle det kunna bero på ett inflammatorisk tillstånd. Det kan utredas på din hälsocentral. Boka en tid för bedömning . 
18.33
hej har sådan torrhosta som är så bobbig har provat olika tabletter å slemlösande
har du något bra å rekonomera för detta? å de blir verr när jag lagt mi i sängen
tack på förhand
Hej! 
Torrhosta kan bero på många saker. Vi pratar om det i " Fråga Doktorn" Titta gärna då. Vanligast beror torrhosta på virus infektion. Det kan också bero på astma, hjärtat eller sura uppstötningar från magen. Då det blir värre när du lagt dig i sängen är det mera sannolikt att det är syra , reflux. Då kan du provbehandla med syra nedsättande medicin från apoteket. Om du har bensvullnad, viktuppgång eller bröstsmärta vid ansträngning , är det klokt att kontakta din hälsocentral för kontroll av hjärtat .
Här kan du se klippet om torrhosta
18.39
Vad är crp? Ett sådant prov togs på min dotter när hon låg inlagd på sjukhus.
CRP = " snabbsänkan" , en sk akut fasreaktant. Vi använder den i sjukvården till att få indikation om infektionen är bakteriell eller virus orsakad. Det ger vägledning om behandling med antibiotika eller inte. CRP stiger snabbt och sjunker snabbt efter behandling. Sänkan SR , stiger långsammare och sjunker långsammare. CRP har medfört bättre snabbdiagnostik och hjälper oss att minska förbrukningen av antibiotika. Det är bra! Minskar resistens utvecklingen!
MVH
Karin
18.41
Har problem med min hårbotten. Har blivit rekommenderad cortison-behandling. Läkarna tror att jag har mjälleksem. Kan inte se något mjäll. Jag tror att det har med tiden och behandlingar blivit en slags eksem. Hårbotten är torr och skör. Har haft problemen i ca 5 år. Tappar, tycker jag, en del hår. Hade som ung fett hår. Jag behandlar hårbotten med hårbottengel och mjällschampo. Vad ska jag ta mig till. Tack för synpunkter!
Hej! 
Symtomet kallas " mjäll eksem" . Det behandlas med lokal kortison behandling och ett schampo som finns att köpa receptfritt på apoteket. 
Prognosen är god, men du kan behöva återkommande behandlingar.
18.46
Hej! Jag undrar lite över Lichen. Hur får man det och hur kan man bota det?
Hej! 
Orsaken till Lichen är inte helt klarlagd. Behandlingen är starkare kortison kräm. Ibland läker sjukdomen ut, ibland behövs det upprepad behandling under längre tid
18.51
Hur botas och lindras uretrit?
Hej!
Uretrit = en retning i urinröret. Det beror ofta på inflammation , eller torra slemhinnor. Jag föreslår att du lämnar ett urinprov på hälsocentralen som första steg. Om du är i närheten av klimakteriet kan du behandla med östrogen kräm , som du köper receptfritt på apoteket, för att stärka slemhinnorna. Ta till vana att kissa efter sex, så att bakterier inte förs upp i urinröret.
18.53
Hej. Kan man verkligen se allt i knät med vanlig skiktröntgen? Har grad 1 artros och väldigt ont
Hej! 
Man kan se väldigt mycket vid en skiktröntgen, men inte  allt. Symtom, de fynd som framkommer när man känner på knäet och röntgen undersökningen vägs ihop. Skiktröntgen visar både mjukdelar, brosk och skelett , till skillnad från " vanlig röntgen" som ffa visar skelettet . Artros grad 1 gör ont , men om du har väldigt ont kan det finnas andra strukturer i knäet som är påverkade. Jag förslår att du kontaktar en sjukgymnast för ett träningsprogram och systematisk uppföljning. Då blir det lättare att utvärdera och planera framåt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet