Fredrik Almqvist och Karin Granberg Foto: Johan Lundström / SVT

Läs chatten om antibiotikaresistens

Uppdaterad
Publicerad

Antibiotikaresistens är enligt Världshälsoorganistaionen WHO ett av de tio allvarligaste hoten mot den globala folkhälsan.

I chatten svarade Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi vid Umeå universitet och Karin Granberg, specialist i allmänmedicin på tittarnas frågor om antibiotikaresistens.

Du kan också chatta via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns: svt.se/duo

Chatta om antibiotikaresistens

Pinnat inlägg

Har du frågor om antibiotikaresistens? Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi vid Umeå universitet och Karin Granberg svarar på dina frågor!

Chatten öppnar måndag 24 januari kl 19.20 och pågår i en timme. Skicka gärna in din fråga redan nu!

Tusen tack för alla frågor nu stänger vi chatten för den här gången. Vi hinner inte svara på alla, men förhoppningsvis finner du ett svar på en liknande fråga om inte just din kom med den här gången. Hoppas att vi ses nästa vecka igen 🙏

Tack för ert engagemang i chatten och alla intressanta frågor ni skickat. Vi ses nästa måndag :)

MVH

Karin

Kjell Eriksson • Hej! Min erfarenhet är att kåvepenin alltid skrivs ut som första medel och eftersom det aldrig har hjälpt mig så måste ett starkare medel skrivas ut därefter dvs man måste äta två kurer...därför tror jag
att resistens utvecklas....

Kåvepenin är ett förstahandsval pga smalt spektrum och låg risk för resistensutveckling.

Resistens utvecklas av att kurer avbryts bla

Maggan • Varför får jag bara antibiotika i 5 dagar mot urinvägsinflammation? Det hjälper inte med så kort tid, så jag blir inte bra. Får det om och om igen. Har nedsatt immunförsvar på grund av RA-mediciner. Haft njursten, sepsis och njurbäckeninflammation. Får urinvägsinflammationer om och om igen.

Behandling mot okomplicerad urinvägsinfektion , 3-7 dagar beroende på vilket antibiotikum som behandlas med. Om du har andra orsaker till upprepad urinvägsinfektion bör de behandlas, tex östrogen brist

Fredrik • Hej jag har Kol, och jag undrar: Nu under pandemin har jag isolerat mig, ändå får jag upprepade lunginflammationer med påföljd att antibiotika inte vill hjälpa mig. Nu undrar jag om bakterierna åker runt i min kropp, och ” flippar ut ibland”. Är rädd att det snart inte finns någon antibiotika som hjälper. Vänligen Margaretha

Lunginflammationer kan orsakas av många olika bakterier. Vid KOL exacerebationer så behandlar man " bronksanerande " antibiotika.

Det kan vara så att det inte är en lunginflammation ( med röntgenfynd och sänkastegring ) d

Det kan vara tillfällig försämring av KOL

Gunnel • Fick en ny hjärtklaff för fem år sedan. Min hjärtläkare säger att jag ska ta antibiotika vid tandläkaringrepp. Min tandläkare säger att det inte behövs. Vem ska jag tro på?

Enligt praxis ska du behandlas förebyggande med antibiotika vid tandingrepp då du har en mekanisk hjärtklaff

Emma • Hej

Om jag smittas av MRSA vad är det som händer kan jag få bottemedel

MRSA läker oft ut av sig själv

Raili • När jag arbetade som USKA på ett äldreboende så hade vi en boende där som åt Kåvepenin hela tiden. Tydligen skulle hon ha det livet ut. Hon hade flera år tidigare opererats och fått infektion i såret. Jag tyckte att det var MRSA varning över det hela. Kan det vara rätt?

Du kan absolut ha rätt.

Kåvepenin fungerar sämre på en del hudinfektioner. Heracillin är att rekommendera då misstanke om stafylococcer. I vilket fall bör odling kontrolleras. Låter inte rimligt med livslång Kåvepenin behandling.

Om så borde det finnas särskilda skäl och odlingsunderlag, underliggande annan sjukdom

Margaret • Varför skrivs antibiotika ut i endast 5 dagar? Det räcker inte för mig. Blir inte frisk på så kort kur. Är det inte då bakterier blir resistenta? Läkarna säger de inte får skriva ut längre period. Varför?

Det beror på var infektionen sitter.

Halsinfektion= 10 dagar, öroninflammation = dubbel dos 5 dagar, urinvägsinfektion 3-7 dagar beroende på vilket antibiotikum som används

tex

Ulla • Hej, Om man har varit i kontakt med en MRSA bärande person, hur länge är ytan, som den smittade har tagit i smittsam?

Det finns studier på att bakterier kan under gynnsamma förhållanden kan överleva veckor . Sprita händerna och ytan.

Sannolikheten att du skulle smittas är mycket liten. Dessutom smittar inte MRSA genom " hel hud" Det måste finnas en ingång i form av sår, sprocka, exsem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet