Barnläkaren Tobias Alfvén svarade på era frågor om barn och covid-19. Foto: Anders Wiklund/TT/Pressbild

Hur påverkas barn av covid-19?

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkas barn av covid-19? Hur smittsamma är små barn med covid-19? Här kan du läsa chatten med barnläkaren Tobias Alfvén.

Se mer om barn och covid-19 i Fråga doktorn på SVT Play.

SVT rapporterade · Chatta om barn och covid-19

Stort tack för alla frågor! Nu avslutar vi chatten och säger tack till Tobias Alfvén som hunnit svara på många frågor. Alla frågor och svar kan du läsa här framöver. Ha en fin kväll!

SVT-avatarSVT-avatar
Matilda Sandberg
SVT

Mitt barn är sjuk i covid-19 vad ska jag göra

Anonym

Det viktigaste är att gå på hur barnet mår, är det ett barn
som är svårt sjuk, ska man självklart söka sjukvård. Om ditt barn inte är svårt
sjukt, ska man stanna hemma, ta det lugnt och inte träffa någon annan än de i
familjen. Vid frågor, kontakta gärna 1177.

Titta sen in på Folkhälsomyndighetens hemsida för riktlinjer kring hur
länge barnet ska vara hemma och hur länge ni andra i familjen ska vara hemma,
det beror på åldern på barnet.

Gäst-avatarGäst-avatar
Tobias Alfvén
Barnläkare

Hur känns det att ha covid-19 som barn?

Sjöstrand

Det är väldigt olika, många barn har inte ens känt att de
varit sjuka, annars är det vanligaste att barn har feber, hosta och snuva i samband med en covid-19 infektion. Andra har haft ont i magen och illamående.
Symptomen är väldigt varierande.

Gäst-avatarGäst-avatar
Tobias Alfvén
Barnläkare

Du hade fel angående att inte föräldrar lämnar sina barn när de är snuvig. Har ett barnbarn som är förskolelärare och hon vittnar om att MÅNGA föräldrar inte bryr sig om de råd som ges. Någon höjdare borde skriva till kommunerna ännu en gång. Tack om du läser detta....

Kersti

Hej, tråkigt att höra om ditt barnbarns erfarenheter som förskollärare och att föräldrar på hennes förskola lämnar snuviga barn på förskolan. Det är viktigt att vi alla hjälps åt att hålla nere smittspridningen. Det har varit och är viktigt för barn med öppna förskolor och skolor, men då är det viktigt att alla också hjälps åt att respektera de regler som gäller. Hoppas att det blir bättring på förskolan.

Gäst-avatarGäst-avatar
Tobias Alfvén
Barnläkare

Hej
Mina barnbarn 1 och 3 år gamla, insjuknade i covid för ca 3 veckor sedan. Ett av barnen fick utslag, mörkröda, som femöringar, ca 2- 3 st Frågan är , vad händer i kroppen vid detta virus, då barnet fick dessa utslag?
Barnen mår bra nu, och utslagen har bleknat, men smittar de fortfarande?

Tack för ev svar
Mvh Lisbeth

Lisbeth

Hej, vi har sett olika slags utslag i samband med covid infektioner och det är svårt att exakt exakt säga vad som hänt i kroppen för att få dessa utslag, men om det nu var tre veckor sedan och barnen nu mår bra, då ska de inte längre vara smittsamma.

Gäst-avatarGäst-avatar
Tobias Alfvén
Barnläkare

Har man sett associationer mellan vissa grupper av barn och risken att insjukna i ett så kallat hyperinflammatoriskt syndrom?

Alexander

Hej, de studier som hittills gjorts och publicerats kring hyperinflammatoriskt syndrom (eller MIS-C) har inte kunnat visa några särskilda riskgrupper. Vi vet inte varför vissa barn/ungdommar drabbas, men inte andra. Det pågår dock mycket forskning, både i Sverige och flera andra länder runt om i världen, så jag hoppas att vi kommer att lära oss mer, både om varför vissa drabbas och hur vi på bästa sätt ska behandla det.

Gäst-avatarGäst-avatar
Tobias Alfvén
Barnläkare

Hur ska man veta om 2-åringen har covid? Smittas ju på förskolan med snuva, ofta rinnande näsa och får då stanna hemma. Bedöms som ”vanlig” förkylning

Annis

Hej Annis, ja, det är svårt, vi vet inte, har barn infektionssymptom ska de vara hemma från förskolan tills de är friska och ytterligare två dygn.

Gäst-avatarGäst-avatar
Tobias Alfvén
Barnläkare

Barn och vuxna som får "långcovid" - är de smittsamma hela den perioden?

Pia

Hej Pia, lång-covid är inte en aktiv virus-sjukdom, så du är då inte längre smittsam, det gäller både barn och vuxna.

Gäst-avatarGäst-avatar
Tobias Alfvén
Barnläkare

Hejsan, min som fyller 18 i maj, blir han erbjuden vaccination?

Karin

Hej Karin, planen är att alla som fyllt 18 år ska erbjudas vaccination mot covid-19, så när din son fyller 18 kommer även han erbjudas vaccin (under förutsättnigng att vi kommit så långt med vaccinerandet att även de yngsta vuxna erbjuds vaccin)

Gäst-avatarGäst-avatar
Tobias Alfvén
Barnläkare

Hur länge måste ett barn vara hemma från förskolan.om det gått 7 dagar men snuva och hosta finns kvar.feberfria äter o dricker som vanligt!

Lena

Hej Lena, Folkhälsomyndigheten rekommenderar att stanna hemma tills barnet är helt symtomfritt plus 2 extra dygn. Men om 7 dygn har gått sedan insjuknandet och de två sista dygnen varit utan feber och med gott allmäntillstånd, så kan barnet gå till förskola även om det har kvar lindriga symtom, som t.ex lätt hosta eller lätt snuva. Jag tycker dock att det är viktigt att ni kontaktar förskolan och diskuterar med dem.

Gäst-avatarGäst-avatar
Tobias Alfvén
Barnläkare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet