Chatta om hjärtat Foto: Matilda Sandberg/SVT

Läs chatten om hjärtat

Uppdaterad
Publicerad

Vilka hjärtsjukdomar är vanligast? Kan man påverka hur hjärtat mår? Här kan du läsa chatten med Ulf Näslund, överläkare och professor i kardiologi. Chatten var öppen måndag 17 oktober i ca en timme.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn om hjärtat på SVT Play.

Chatta om hjärtat

Pinnat inlägg

Nu stänger chatten för ikväll.

Tack till alla som har varit med och chattat och tack till Ulf Näslund som svarat!

Dan Ersson • Fick hjärtstopp 2018. Efter det pacemaker som arbetar ständigt. Har apparat hemma för kontroll. Hur vanligt är det med en patient som har en pacemaker som ständigt arbetar för att jag ska leva?

Det är inte ovanligt att man är som man säger pacemakerberoende och pacemakern styr pulsen hela tiden. Så det är inte alls konstigt.

Ewelina Lindqvist • Hej har ICD inopererad. Undrar om alla ICD är inställda så att de får hjärtat att rusa extra vid kammarflimmer. Det jag fick höra är att dem ger enbart chocker för att slå ut arytmin .

ICDn programmeras utifrån individens behov, så det kan vara olika mellan olika individer.

Bajten • Min man känner en konstig känsla i bröstet varje kväll när han lagt sig. Känns som hjärtat slår hårt. Känner inget på dagarna. Vd kan det vara? Mår annars som vanligt. Är 69 år.

När man lägger sig, när man vilar är man mest uppmärksam på hjärtat och kan uppleva avvikelser. Vad som beskrivs oroar inte om det inte finns andra symptom.

Ilse • Blåsljud i hjärtat hos en 60 åring som håller på att motionera på relativt hög nivå för sin åldern. Vilka undersökningar bör göras innan sommarens 2023 Vätternrundan/Lidingölopp mm.

HUr är blåsljudet konstaterat? Faktum är att mycket vältränade individer har ofta systoliska blåsljud av sina stora slagvolymer och då inget onormalt. Någon som kan bedöma ditt blåsljud kan ge ett svar om det behöver undersöaks mer.

Inga-Maj Broberg • Jag fick veta för 20 år sedan att jag hade något förstorat hjärta.
Jag är nu 75 år kvinna. Skall jag göra något?
I min fars dödsattest stod att han hade förstorat hjärta och dog av hjärtinfarkt.

Verkligen inte lätt att svara på. Den första och viktiga frågan är hur du mår, om du har symptom som lättutlöst andfåddhet, bröstsmärtor, hjärtklappning, för din ålder nedsatt ork osv. Om så kan det finnas skäl att kontakta hälsocentralen.

Katten • Hej. Jag undrar vad du anser om behandling med statiner. Många läkare påstår antyder inte hjälper

Tyvärr har det spridits mycket desinformation om statiner. De är numera mycket väl beprövade och effektiva i den förebyggande behandlingen av åderförkalkningssjukomar som stroke och hjärtinfarkt. De är också billiga, så de är inte en stor ekonomis börda i sjukvården jämförelsevis.

Ola • Hej, jag lever sedan drygt 10 år med en ICD som är ansluten på tre ställen i hjärtat, vänster kammare,höger förmak samt höger kammare.
Diagnosens som ställdes var har svår hjärtsvikt samt att ca 85 % av hjärta är dött. Detta upptäcktes efter ett en ultraljudundersökning i samband med att de opererat in en stent. Tyvärr finns också högt blodtryck, diabetes, astma, cancer mm. Har tidigare varit storrökare ca 2 paket (40 cigg/dag) utom då det var fest, då jag öppnade femte paketet. Men för drygt 40 år sedan fick jag diagnosen astma och beslutade att göra ett uppehåll med rökningen vilket jag nu alltså gjort sedan dess. Jag använder principen som hos AA, brukar säga att jag är en rökfri nikotinist Jag är jättetacksam för den vård jag får vid Falu lasarett och andra vårdinrättningar inom Region Dalarna.
Den vård jag får gör att jag kan leva ett ganska normalt liv idag med t ex skogsarbete,hugga ved, klippa gräs, skotta snö,familj och barnbarn, båtliv, plocka bär, mm. Den riktigt stora skillnaden är att jag lärt mej lyssna på kroppens signaler och anpassa mej efter det, vill kroppen ta en 10 minuters paus så får kroppen det oavsett vad andra tycker. Jag lever efter mottot ny dag, nya insatser, nya möjligheter.
Ville bara berätta att det går att leva ett gott liv trots pacemaker, vilket jag hört andra sagt motsatsen om.

Tack för att du delar med dig 💙

Tryggvas • Min hustru får vätskedrivande medicin mot hjärtsvikt. Vad finns mer i arsenalen mot hjärtsvikt?

Vätskedrivande är en bland flera olika läkemedel och hjärtsvikt och som på olika sätt förbättrar pumpfunktionen bland annat. Men först ska man undersöka om man kan hitta orsaken till hjärtsvikten innan man väljer ytterligare läkemedel.

Inga • Jag har förmaksflimmer, efter blödningar i aortan. Min läkare avråder helt från alkohol. Varför är det viktigt att jag inte dricker ett glas vin till lördagsmiddagen? Vad kan hända?

Det finns generellt ett klart samband mellan alkoholkonsumtion och förmaksflimmer. Det finns individer som klarar ett glas vin, men får förmaksflimmer av det andra glaset. Men det är stora individuella variationer. Din doktor tycker jag gör rätt, som ger ett generellt råd om detta samband. Begränsar det sig till ett glas per vecka på lördagen, så är det troligen inget bekymmer.

Ulla Åkerman • Har kraftig hjärtklappning och högre blodtryck på morgnarna när jag vaknar.under dagen är trycket normalt. Är 88 år och tar ingen medicin för detta.

Kan ibland undersökas lite mer med dygnsregistrering av blodtryck bl a. Men först bör din doktor tillfrågas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet