Urologen om prostatacancer: ”Kan ta lång tid innan symtomen uppkommer” Foto: Matilda Sandberg/SVT

Läs chatten om prostata, erektion och inkontinens

Uppdaterad
Publicerad

Har du funderingar kring prostata, inkontinens eller erektion? Urologen Katarina Tomic, gästexpert i Fråga doktorn, svarade på era frågor i samband med Fråga doktorns temaprogram om mäns sjukdomar.

Chatta om mäns sjukdomar

Pinnat inlägg

Nu avslutar vi kvällens chatt – stort tack för alla bra frågor! Tack också till Katarina Tomic för alla bra svar. Alla frågor och svar går att läsa här framöver.

Önskar er alla en trevlig kväll!

Pinnat inlägg

Välkommen till chatten om mäns sjukdomar! Här kan du ställa frågor om allt från prostata, inkontinens och erektion. Svarar gör urologen Katarina Tomic.

Chatten öppnar måndag 6/9 kl 19.30 och pågår till kl 20.00.

Alla inlägg förhandsmodereras.

Tack för alla frågor! Ta hand om er och sök vård i tid!

Håkan • Hej
Har blivit konstaterad med kronisk prostatit 2011, detta kommer och går. Finns det något man kan göra för att minska besvären?

Det finns många alternativ till behandling. Man måste ta reda på om det finns en bakteriell orsak eller om det är bäckenbottensmärtor. Värme är bra, sjukgymnastik och sedan finns även farmakologisk behandling, inflammationsdämpande och cirkulationsfrämjande. Uroterapi där man kan prova biofeedback och TENS. Kolla upp detta.

Roger • Finns det bot mot för tidig utlösning? Stopp upp tekniken funkar ej. Finns det nån medicin?

Sök en sexolog för att diskutera frågan eftersom det finns möjlighet att hjälpa dig.

Sten • Sten 80 har problem att maten fastnar i halsen får kvävnadskänsla och hostar upp och sköljer ner med vatten jobbig gå på restaurang tex

Sök hälsocentralen för undersökning och eventuell remiss till kirurgen. Mat ska inte fastna i halsen.

Kalle • Jag har under de senaste 10 åren kollat PSA värdet under privat hälsokontroll men har aldrig fått veta vad värdena betyder, värdena har ökat år för år. Därav undrar jag vart ska normal värdet ligga på vid 57 år

Är man under 70 år så ska PSA vara under 3. Man måste ta hänsyn till prostatastorleken och eventuella symptom när man utvärderar PSA värdet samt förekomst av prostatacancer i släkten.

Nils-olof jansson • Hej. Tack för ett bra program.
Min fråga:Jag är prostataopererad och min potens är noll. Jag har recept på Caverjekt som funkar sådär. Men varför är det inte förmånspris på detta läkemedel?

Tack själv! Det är många som har samma fråga, tyvärr är det bara så.

Greger • Har i ett antal år haft rödbrun sperma har sökt för problemet men inte fått någon förklaring bara att det inte är något att bry sig om
Är 68 år

Har du upprepat blod i sperma, hematospermi, så ska det utredas av en urolog. Sök vård igen.

Berith Nylander • Min sambo blev ledsen när han såg programmet. Han hade cancer för 20 år sedan och de senaste åren har de expreminterat med kateter. och just nu försöker han utan men det fungerar inte. Ingen har pratat om bäckenbottenövningar. Vad skall han göra?

Ta kontakt med läkare, uroterapeut eller sjukgymnast för instruktioner om bäckenbottenträning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet