Foto: Alexandra Gripenhoftner From/SVT

Läs chatten om stroke

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är tecknen på stroke? Hur påverkas hjärnan efter stroke? Här kan du läsa chatten med Per Wester, professor i strokemedicin och Karin Granberg, läkare. Chatten var öppen måndag 31 oktober i ca en timme.

Du kan också läsa chatten via Fråga doktorn i Duo-appen. Appen kan du ladda ner gratis där appar finns.

Se Fråga doktorn om stroke på SVT Play.

Chatta om stroke

Eva Brodin • Ingen chans att få smak och lukt? Stroke efter två år.

Hej Eva, fick du detta efter Covid och stroke eller?? Inte helt vanligt efter bara stroke.

Pinnat inlägg

Nu stänger chatten för ikväll, tack för att ni har varit med oss och chattat!

Tack också till Per och Karin som svarat!

Pinnat inlägg

Stort tack för att ni tittat och alla era frågor ! Viktigt!

Många vänliga hälsningar

Dr Karin

VR • Vad kan man göra åt tröttheten efter en stroke. ?
Äter hälsosam kost o promenerar 45 min nästan varje dag. Sover minst 8 timmar per natt och är ändå väldigt trött.

Hej VR - svårt område, pågår forskning med bl a intensiv fysisk aktivitet som behandling mot hjärntrötthet. Att ta pauser, gå ifrån och lägga sig ett tag på eftermiddagen eller under en stökig fest kan vara bra strategier.

h • Hej! Efter min stroke har jag svårt att göra flera saker samtidigt, som att hjärnan inte orkar fokusera.Även svårt att ta in information och lära dig nya saker , är det vanligt efter stroke?

Ja! Det är mycket vanligt efter stroke. Ta det i din takt. Skriv upp vad du tänkt göra . Bocka av det. Var nöjd med det du gjort , inte stresad vad du inte hubbit. Good enought!!

Ola • Kan ambulanspersonal göra några åtgärder under färden till sjukhus, eller är det bättre att köra patienten i en vanlig bil för att vinna tid?

Hej Ola, ambulanssjukvårdare undersöker patienten under färd till sjukhus och kan larma strokejour och förbereda så att allt går väldigt snabbt när man kommer till sjukhuset. Ofta kan patienten köras direkt till röntgen o få start av proppupplösande trombolysbehandling. Man kollar också blodsocker, blodtryck mm i ambulans och kan behandla dessa.

Stina • Varför drabbas fler och fler yngre personer idag av stroke?

Hej Stina, fram till 2010 ökade strokerisken en del hos unga men därefter har riskökningen gått tillbaks så nu är risken inte längre förhöjd.

Karin • Per W, du skriver undvik svår stress. Hur kan stress påverka proppar?

Hej Karin, psykosocial stress ger både högt blodtryck och är också en oberoende riskfaktor för stroke. Viktigt med återhämtning regelbundet.

Mormor72 • Har vegetarianer mindre ridk att drabbas av en stroke?

Hej Mormor - svar ja, mindre återförkalkning och därmed mindre risk för stroke.

Karin • Har dålig balans efter stroke 2019. Vad kan man göra för att få bättre balans. Jag går numera med gångstavar eftersom jag är rädd att falla.

Hej Karin, det är väldigt vanligt med dålig balans efter stroke. Låter som en utmärkt idé att gå med gå-stavar. Det pågår en del forskning inom detta område men precis vad som är bäst är oklart.

Ingela • Hej Karin!
Kan man dö av storke?💜

Hej!

Ja , tyvärr man kan dö av stroke. Dock, det finns mycket att göra för att förebygga stroke och dessutom att göra för att rehabilitera efter stroke och att återfå funktionsförmåga efter stroke.

Som med allt i kroppen. Inget blir som förut efter skada , men det kan bli bra nog för en god livskvaklitet

Erik • Jag fick alla de symtom om stroke som ni beskrev. Mungipan hängde, kunde inte stänga ögonlocket, tappade känseln. men bara på vänster sida av ansiktet. Man sa att det inte var en stroke utan en partiell ansiktsförlamning. Vad är det?

Hej Erik - AKUT-testet är ju för screening. Alla med symtom har inte stroke utan det kan vara något annat, såsom partiell ansiktsförlamning som kan bero på många andra orsaker men inte proppar/blödning i hjärnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet