Just nu utreds en person internt för våldtäkt på företaget If. Arkivbild. Foto: TT

Chef på If utreds för att ha våldtagit kvinna – inför vittnen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har försäkringsjätten If öppnat en utredning mot en chef på företaget som pekas ut för att ha våldtagit en anställd kvinna inför vittnen i samband med en konferens. Det kan Expressen avslöja.

Just nu utreds en person internt för våldtäkt på företaget If – ett av Nordens största försäkringsbolag. Detta avslöjar Expressen, som även talat med flera personer inom företaget som säger att där råder en ”sexistisk kultur”.

En chef på företaget ska ha våldtagit en anställd kvinna i samband med en konferens tidigare i år.

Kampanjen #MeToo

En internutredning är igång

– Uppgifter jag fått i dag är ögonvittnesiakttagelser av en händelse, säger Anders Lindstrand.

– En internutredning är redan i gång. Grundregeln är att det är polisen som utreder brott. Vi måste bara få ett grepp om det här och om offret är intresserad av att göra en polisanmälan. Vi skulle vilja överlämna våra uppgifter till polisen, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If, till Expressen och fortsätter:

– Det finns väldigt stark bevisning för att det som berättats för oss också har inträffat. Det är synnerligen ovanligt att man har iakttagelser från personer som verkligen sett vad som hänt.

Sex-sju ärenden under 2000-talet

Lindstrand har en bakgrund som sexualbrottsutredare vid polisen och enligt honom kan ”detta inte rubriceras på annat sätt än våldtäkt”.

Förutom det här fallet säger Lindstrand att företaget utrett ”sex-sju” ärenden av samma karaktär under 2000-talet.

En av de tidigare utredningarna är från 2015, då en chef pekas ut för att ha skickat grova bilder och meddelanden till kvinnor på företaget.

”Skicka en nakenbild på dig, NU! Den skall vara tydlig! Helkropp!”, skriver chefen bland annat.

Sexistisk kultur bland cheferna

Flera personer som Expressen talat med, som antingen jobbar eller jobbat på If, vittnar om att sexism och trakasserier är en del av vardagen – särskilt bland cheferna.

En kvinna berättar om när hon trakasserades på en julfest. Då kom en chef in på en toalett där hon befann sig, och drog henne i håret och kysste henne i nacken.

– Jag minns att det gick som en kall kår genom mig, säger hon.

– Det var verkligen att gå över gränsen.

En annan kvinna säger till tidningen:

– Det är den värsta arbetsplatsen jag varit på.

Ingen av händelserna har polisanmälts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet