• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ansvariga misstänks för brott efter häktesmord

Uppdaterad
Publicerad

Chefer på Kriminalvården misstänks för brott efter mordet på en kvinnlig vårdare på häktet i Flemingsberg.

Det var 2011 som vårdaren Karen Gebreab mördades på häktet i Flemingsberg söder om Stockholm.

Hennes mördare, en intagen 28-årig man, är dömd. Men nu är fyra personer i Kriminalvården skäligen misstänkta för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, skriver Svenska Dagbladet.

Några förhör har ännu inte hållits men väntar inom kort.

– Ett antal personer ska höras som skäligen misstänkta för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Det är personer som haft en befattning som inneburit att ta arbetsmiljöansvar för vissa medarbetare, säger Aino Alhem, kammaråklagare på Riksenheten för arbetsmiljömål, som driver fallet.

Hur ser du möjligheten att fler kan misstänkas i det här sammanhanget?
– Jag kan inte utesluta det men det är för tidigt att spekulera. Man får alltid vara öppen för olika slags frågor i en sådan här förundersökning.

– Jag tror att ett beslut i åtalsfrågan kan fattas någon gång först framåt sommaren, efter sommaren. Vår ambition är att arbeta så skynsamt som möjligt, för det är viktigt för alla parter att få den här frågan prövad så snart som möjligt.

Det här skedde på hösten 2011. Det har redan gått ganska lång tid, varför har det tagit så lång tid?
Dels har själva utredningen varit väldigt omfattande. Sen är det så att det har varit vissa bekymmer på utredningssidan. Att få utredare för fallet. Men nu är de bekymren borta. Vi kommer att ha ett bra beslutsunderlag framåt sommaren.

SVT:s Uppdrag granskning har tidigare rapporterat om hur fack och skyddsombud varnat om riskerna med ensamarbete på häkten, långt innan 24-åriga Karen slogs ihjäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer