Enligt Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm, är det ingen fara på taket med att skjuta upp den andra dosen något. Foto: Adam Ihse/TT

Chefsläkaren: ”Inte farligt att vänta längre på andra vaccindosen”

Uppdaterad
Publicerad

Många känner oro för att hinna ta den andra vaccindosen i tid. Inte minst i Stockholm där tekniken strular.

– Det är inte farligt att vänta längre tid, säger Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm,

Vaccindos ett och ... två.

Alla de vacciner mot covid-19 som används i Sverige ska tas i två omgångar, med ett visst intervall emellan.

Detta har på sina håll orsakat problem. Framför allt i Stockholm, där den andra dosen ska bokas efter en sms-påminnelse, men där invånarna vittnar om uteblivna sms och problem att boka via appen när sms:et väl kommit, något som orsakar stress och oro.

– Man blir ju nervös över att inte få tid innan intervallet går ut. Vi har varit isolerade i över ett års tid, ska vi behandlas så här? frågar sig Björn Sundström, 74 år, när Aftonbladet pratar med honom.

I Sverige används vaccin från företagen Moderna, Pfizer-Biontech och Astra Zeneca.

De två första är så kallade mRNA-vaccin och för dem gäller ett rekommenderat intervall på sex veckor mellan den första och andra dosen, medan man kan vänta nio till tolv veckor innan man tar den andra dosen av Astra Zenecas vaccin, som är ett så kallat virusvektor-vaccin.

”Inte hugget i sten”

Men. Enligt Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm, är det ingen fara på taket med att skjuta upp den andra dosen något.

Den första dosen, säger hon, är den viktigaste. Det är den som skyddar mot svår sjukdom och sjukhusvistelse, medan den andra dosen hjälper till att befästa immunsvaret, så att det håller över tid.

– De här tiderna är dock inte huggna i sten och det är inte farligt att vänta längre tid, säger hon.

TT: Men hur länge kan man vänta? I ett pressutskick pratar ni om att det inte är farligt att vänta en vecka extra, men vad händer om det blir två eller tre?

– Vårt mål är att hålla tiderna. Det har inte gjorts några studier för längre tidsintervall för Pfizers eller Modernas vacciner innan de godkändes, så egentligen vill jag inte uttala mig om dem, men för alla andra vacciner spelar det inte någon roll om man väntar längre med den andra dosen. Rent immunologiskt vore det konstigt om inte samma sak även gäller för Pfizers och Modernas vacciner.

Starkare svar

En ny studie visar att det till och med kan vara en fördel att skjuta upp dos två något. Åtminstone när det kommer till Pfizer-Biontechs vaccin. I så fall blir immunsvaret ännu bättre.

I den ännu inte publicerade studien, utförd av Public Health England, analyserades immunsvaret hos 175 personer 80 år eller äldre som fick sin andra dos av Pfizer-Biontechs vaccin 11–12 tolv veckor efter sin första dos. Det visade sig att dessa personer i genomsnitt fick ett 3,5 gånger bättre immunsvar, jämfört med en grupp som fick sin andra dos redan efter tre veckor.

Elda Sparrelid är inte förvånad.

– Jag har inte läst just den här studien, men rent generellt är det bra att vänta så att kroppen hinner svara på den första dosen ordentligt innan man ger dos nummer två. Då brukar svaret bli bättre. Självklart vet jag att människor vill bli färdigvaccinerade, men att vänta något är inte farligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.