Foto: TT

Chock efter förra Pisa-mätningen

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras Pisa, den internationella undersökningen av 15-åringars kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Många väntar med spänning på resultatet efter förra mätningens katastrofsiffror.

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling,OECD:s Pisa-mätning presenteras klockan 11 i dag – samtidigt över hela världen. Förra gången, i december 2013, blev resultaten något av en kollektiv chock i Sverige och skolfrågan växte till en av de allra viktigaste frågorna inför valet 2014.

Enligt SOM-institutet tyckte 40 procent av väljarna också att det var den allra viktigaste frågan.

Svenska elever hade tappat i alla tre ämnena – matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Sverige ligger nu under genomsnittet för OECD och Sverige var också det land där resultaten försämrats mest i alla de tre ämnena.

Lågpresterande tappat mest

I läsförståelse och i naturvetenskap var det de lågpresterande eleverna som tappat mest i Sverige. I matematik har försämringen från 2003 till 2012 varit ungefär lika stor för både låg- och högpresterande elever.

PISA står för Programme for International Student Assesment och är OECD:s undersökning av 15-åringars kunskaper. Undersökningen genomförs vart tredje år i både OECD-länder och länder utanför, totalt 72 länder.

I PISA 2015 (som alltså presenteras nu) deltog totalt 536.000 15-åriga elever och i Sverige, som varit med sedan 2.000, deltog nästan 5.500 elever från 202 skolor. De flesta eleverna gick i grundskolans årskurs 9. I år är huvudämnet naturvetenskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget i svenska skolan 2016

Mer i ämnet