Det nya skatteförslaget berör nya bilar, inte den som köper en begagnad bil. Foto: TT

Chockhöjd skatt på familjebilar

Uppdaterad
Publicerad

Den nya fordonskatten kommer att bli dyr för många nybilsköpare. För SUV:ar och större familjebilar som drar 0,8 liter per mil kan skatten bli runt 7.000 kronor dyrare Motormännens riksförbund är kritiska till förslaget.

Nu kommer regeringens förslag på hur skatter ska få konsumenterna att välja mer klimatvänliga bilar. Förslaget innebär att bilar med låga utsläpp får en bonus, medan bilar med högre utsläpp får dyrare skatt.

Bilförsäljaren Peter Eriksson på Bilia Haga Norra i Solna tror att förslaget kommer att minska försäljningen av större familjebilar, men han tror inte att fler kommer att välja klimatsmarta bilar.

– Min uppfattning är att folk inte väljer en miljöbil på grund av en premie, det är klart att det påverkar men det är inte det som fäller avgörandet. Jag tror inte att det här kommer att påverka dem som köper premiumbilar, säger Peter Eriksson, säljare på Bilia Haga Norra.

Svårt hitta klimatsmarta alternativ

Skatten baseras helt på utsläppsnivåerna, den som köper en ny bil som släpper ut noll koldioxid kommer att få en bonus på 45.000 kronor.

Till exempel kommer en bil som drar 0,8 liter per mil att kosta drygt 9.800 kronor i skatt, men det kan bli dubbelt så dyrt eller ännu mer för en riktigt törstig bil. För den som behöver en stor familjebil för en rimlig peng kan det bli svårt att hitta klimatsmarta alternativ som kan hålla skatten och utsläppen nere.

Skatteförändringarna ska träda i kraft 2018 och ge staten en halv miljard mer netto från fordonsskatten och 2020 över 2 miljarder mer. Förändringarna berör de flesta av Sveriges 5,3 miljoner bilar. Det innebär att de allra flesta bensinbilar får fordonsskatten höjd med 352 kronor per år, enligt promemorian med förslagen. En bil som drivs med etanol eller gas klarar sig med 176 kronor per år.

Dieselbilar med lägre utsläpp kan få fordonsskatten höjd med 730 kronor per år, en som släpper ut 111 gram koldioxid per kilometer kan höjningen bli närmare 1 300 kronor per år.

”Påverkar landsbygden negativt”

Åse Classon är ordförande för organisationen Hela Sverige som bevakar intressen för glesbygd och landsbygd. Hon anser att skatten slår hårt mot landsbygden.

– Det är klart att det här påverkar landsbygden negativt, den krassa verkligheten är tyvärr så. Huruvida det är bra eller dåligt att införa en sådan här skatt är en diskussion som är svår att ta när det inte finns andra alternativ. I storstäder kan bilen ses som en form av lyxdetalj. Men därute har vi inga alternativ, säger Åse Classon.

”Är väldigt beklagligt”

Förlaget sågas av Motormännens riksförbund, som är kritiska mot att förslaget också omfattar äldre bilar. I stort sett alla dagens bilägare kommer att få höjd fordonsskatt, med uppemot 400 kronor per år, totalt omkring en miljard kronor, enligt Motormännens beräkningar.

– Det är väldigt beklagligt. Vi har ett bra förslag till ett bonus-malus system som skulle funka perfekt för nya bilar, men regeringen schabblar och låter det också omfatta de som redan gjort sitt beslut, säger Fredrik Daveby, VD på Motormännen.

Tröskelvärdet för vad som betraktas som en miljöbil sänks från 111 gram koldioxid per kilometer till 95 gram. Det innebär att den som i går köpte en så kallad miljöbil nu får betala uppemot 400 kronor mer än vad köparen då trodde, enligt Motormännens uträkning.

– Det är olyckligt och det skapar en osäkerhet. Man tar från vanliga människor som kör begagnade bilar och ger supermiljöbilspremier till företag som har råd att köpa nya bilar, fortsätter Daveby.

Ville se mer

Förslaget kritiserar också av Centerpartiet och Moderaterna. Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet vill se ännu större bonusar.

– Vi vill ge 100 000 till de allra miljöbästa bilarna, säger han.

Hans kollega i Moderaterna, riksdagsledamoten Johan Hultberg, tycker att förslaget inriktar sig mer på att straffa bilister än att påskynda omställningen av fordonsflottan.

– Vår huvudkritik är att regeringen har utformat systemet snarare för att få in mer skattepengar än att utforma ett system som påskyndar omställningen av fordonsflottan

Så räknar du ut nya skattehöjningen

​Så räknar du ut den nya skattehöjningen på en bensinbil (särskilda regler för diesel):

Utsläppen i gram CO2/km. till exempel 119 g/km.

24 gram över gränsen 95 gram/km à 77 kr= 1848kr. + grundbelopp 360kr.

VolvoV90 T5 154g/km (skatt idag ca. 1500kr/år)

95 till 140g=45 g à 77 kr= 3565 kr+

140 till 154g=14g á 100 kr=1400 kr

3565+1900+360= 5325 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.