Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén målar upp dystert scenario. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Cirka 100 000 på väg bli långtidsarbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten har slutat öka de senaste månaderna. Men mer illavarslande är att de långtidsarbetslösa blir allt fler, visar Arbetsförmedlingens månadssiffror.

Sedan coronapandemin tog sitt grepp om ekonomin i februari och mars har antalet arbetslösa ökat med omkring 100 000. I slutet av oktober var 455 000 personer, eller 8,8 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Vid samma tid i fjol låg arbetslösheten på 7,1 procent.

Men trots att ekonomin fortfarande knakar betänkligt i många branscher, så ökar inte arbetslösheten. Den toppade någon gång i somras. Även om många nya skrivs in som arbetslösa så hittar fler nytt jobb än under samma tid i fjol.

Coronapandemin

De som nyligen har blivit av med jobbet har nämligen relativt lätt att hitta nytt arbete. Då är det betydligt värre för dem som har varit utan jobb länge, den siffran ökar fortsatt och ser ut att bli än värre.

I dagsläget har 173 000 personer varit arbetslösa i ett år eller längre, 24 000 fler på ett år – och gruppen som står på tröskeln att hamna bland de långtidsarbetslösa (längre än tolv månader) växer stadigt. Drygt 100 000 har varit arbetslösa mellan sex och tolv månader.

”Tiden i arbetslöshet ökar på bred front och fler närmar sig nu långtidsarbetslöshet”, skriver Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet