Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad hände egentligen 2016 när clowner påstods attackera svenskar? Och vad är kopplingarna till varulvskräcken 1972 och ”mumien i Sätra” 1973? Se videon. Foto: SVT

Sex år sedan clownskräcken hade Sverige i sitt grepp – vad hände egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Runt allhelgona och halloween 2016 verkade de vara överallt. De attackerade svenskar och hundratals anmälningar kom in till polisen. Clownhysterin var ett faktum – och sedan lika snabbt gick det över. Vad hände egentligen den där clownhösten för sex år sedan?

”90 anmälningar om clowner i södra Sverige har gjorts under lördagen.”

”På onsdagskvällen omringades fyra tioåriga pojkar av clowner med fejkade motorsågar.”

”I sociala medier finns nu åtskilliga sidor där man uppmanar varandra att gå ut och jaga clowner. En sida har 3000 medlemmar. Här har personer lagt ut bilder på vilka vapen man ska använda när man väl får tag i en clown.”

I oktober 2016 hade kacklande clowner hela Sverige i sina klor – i alla fall om man ska tro mediebevakningen.

Ett urval av de många clownrubrikerna från oktober 2016. Foto: SVT

Runt halloween och allhelgona nådde hysterin sitt crescendo. Sedan backade clownerna tillbaka in i skuggorna, händelsen sjönk ner i nyhetsrapporteringens bottendy och försvann från löpsedlarna.

Sex år har nu passerat. Vad hände egentligen under clownhösten 2016?

Följ med SVT ner i arkivet för att söka svar på vad kopplingarna är till tidigare skräckepidemier i Sveriges historia: Varulvsskräcken 1972 och ”mumien i Sätra” 1973.

Se videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.