Polisen undersöker brottsplatsen efter en Cobra 8-sprängning vid ingången till ett flerfamiljshus i Malmö juli 2017. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots förbudet – dödliga smällaren Cobra 8 fortsatt populär bland kriminella

Uppdaterad
Publicerad

De har samma sprängverkan som en handgranat – och används av gängkriminella vid utpressning och sprängdåd. Enligt Tullverket minskar smugglingen av de farliga Cobra 8-smällarna, men på Nationellt forensiskt centrum konstaterar man att de fortsatt är populära hos kriminella. Det är en bild som bekräftas av ett antal domar som SVT Nyheter har läst.

Kvällen den 23 maj 2018 detonerar en hemmagjord bomb i en lägenhet i Sandviken. Kort dessförinnan har en av de två gärningsmännen flytt lägenheten genom att hoppa från balkongen, som ligger nio meter ovanför markhöjd.

I domen från Stockholms tingsrätt framkommer det senare att de knivbeväpnade männen trängt sig in hos fel familj – för att kräva dem på pengar från en påstådd knarkskuld.

SVT Nyheter har gått igenom fyra domar från 2018 och 2019 som har en sak gemensamt: Cobra 8.

Kan leda till dödliga skador

Tigerskott, Kinapuffar och Treöres. Det är några av de klassiska smällare som förbjöds den 1 januari 2002. Samtidigt har det skapats en svart marknad där fyrverkerier och smällare smugglas in i Sverige. Och som i fallet med Cobra 8 används de vid brott.

Cobra 8 är en italiensk smällare som ska hanteras av proffs. I en dom konstaterar Falu tingsrätt att ”det finns risk för allvarliga eller dödliga skador vid direktkontakt”. Vid Hässleholms tingsrätt citerar man ett utlåtande från FOI där man beskriver vilka skador Cobra 8 kan åsamka: ”Traumatiska amputationsskador, exempelvis förlust av fingrar om Cobra 8 exploderar i direkt anslutning till kroppen”.

I början av 2018 gick NFC ut och varnade för att användandet av bangers, och då ofta Cobra 8, ökat rejält. 2017 hanterade polisen i Malmö ett 60-tal sprängningar – hälften av gångerna användes Cobra 8.

”Samma sprängeffekt som en handgranat”

Sedan den 1 november 2017 kan Tullverket, tack vare en ny lag, beslagta explosiva varor som förs in i Sverige från annat EU-land och myndigheten hävdar att smugglingen minskat, även om myndigheten ännu inte har några fastslagna siffror för antal beslag som gjorts 2019.

– Det har gått ner betydligt. Det kan också bero på att man har skärpt till försäljningen från vissa EU-länder vilket har gjort att det blivit svårare att skicka, säger Jonas Karlsson sakkunnig på Tullverket.

Enligt mamman i familjen ska en av gärningsmännen ha sagt ”nu får ni flyga” innan han tände på bomben och hoppade ner från den 9 meter höga balkongen. Sprängningen skedde i Sandviken i maj 2018. Foto: SVT

Ni prioriterar droger och vapen högt på grund av samhällsnyttan, men hur ser det ut med fyrverkerier och smällare?

– Vi ser allvarligt på det också för de förorsakar väldigt stor skada. Man ska ha klart för sig att en Cobra 8 har samma sprängeffekt som en handgranat. Skillnaden är att handgranaten har en splitterverkan som tillfogar en större skada än en Cobra. Däremot kan du bränna av fingrar och händer.

”Legat relativt konstant de senaste åren”

Enligt Nationellt forensiskt centrum, NFC, fortsätter Cobra 8 att trots detta vara populär hos kriminella.

– Jag har inga siffror på vad som används mest men det förekommer Cobra 8. Vi har inte heller några siffror som kan visa trender eller att det har minskat. Min uppfattning är att det har legat relativt konstant de senaste åren. De är farliga, olagliga och borde inte vara i Sverige överhuvud taget, enligt Annika Carlsson, chef på Kemi- och tekniksektionen.

Är din bedömning att de här smällarna fortfarande används av gängkriminella?

– Det skulle jag säga. Cobra 8 är inte det enda problemet men de förekommer.

”Är fullt i klass med sprängämnen”

Även Sveriges Fyrverkeribranschförbund är oroade.

– Det här är en ren säkerhetsfråga. De här produkterna ska hanteras av personer med särskild utbildning och i Sverige är de dessutom i princip förbjudna hos allmänheten. Hur mycket som kommer in olagligt vet vi inte men en del av det som kommer in är fullt i klass med sprängämnen, säger ordförande Erik Nilsson.

Tre fall där Cobra 8 förekommit

  • Någon gång under natten den 25 juli 2017 sker en explosion i ett flerfamiljshus. Malmö tingsrätt slår senare fast att detonationen varit riktad mot en barnfamilj där en bilaffär resulterat i en påstådd knarkskuld.  
  • Den 15 januari 2019 stoppar polisen ett fordon i en stadsdel i Göteborg. I bilen, som framförs av en känd gängkriminell upptäcks en laddad AK47:a, 2,43 gram kokain och två knivar. Vid husrannsakan på förarens adress hittar polisen bland annat en pistol, ammunition, 80 narkotikaklassade smärtstillade tabletter, 105,36 gram kokain, skyddsvästar och ansiktsmasker och en Cobra 8 som har modifierats med metallkulor som splittergivare ”vilket ökat farligheten avsevärt med en mycket potent skadeverkan”. Vid de två andra tillslagen hittar polisen bland annat fler vapen, ljuddämpare, ammunition, handgranater och ytterligare en banger av samma märke. Mannen, som varit inblandad i en mycket våldsam gängkonflikt med flera mord, döms senare för bland annat grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt narkotikabrott.  
  • Den 20 december 2018 placerade en man i 20-årsåldern två rörbomber i en skola i Hässlehom. Vid husrannsakan hittar polisen bland annat en Cobra 8 hemma hos mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.