Professorn om pressträffarna: ”Vår tids lägereld”

Uppdaterad
Publicerad

Sen mars förra året har vi väntat på beskedet klockan 14 varje dag. Hur många är smittade, sjuka, vilka restriktioner gäller.

– Det är vår tids lägereld, säger Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet.

Presskonferenserna med Folkhälsomyndigheten har blivit ritualer i vardagen. I början fick pressträffarna av stapeln varje dag, från och med sommaren 2020 på tisdagar och torsdagar. Men efter ytterligare ett knappt år meddelar nu Folkhälsomyndigheten att man framöver enbart kommer hålla pressträff varje torsdag.

– I början var det för att få reda på hur pandemin utvecklade sig, nu är de lika viktiga för att få veta att ingenting har hänt, säger Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet.

Han menar även att det blivit en stark kontrast till vår vana med sociala medier med ett snabbt flöde.

– Det blir lite som en motsvarighet till slow food och långdistanslöpning. Något vi gillar för att det är så omodernt. Det kan vara lite skönt att veta att klockan 14 varje dag får man koll på läget lite grann, säger han.

Det intressantaste med presskonferenserna är enligt Bengt Johansson statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Från att vara relativt okänd myndighetschef har han blivit en kändis, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.