Coviddöda kan ha avlidit av andra orsaker

Uppdaterad
Publicerad

Äldre på särskilda boenden har drabbats särskilt hårt av pandemin, inte minst i Stockholm. Regionens granskning visar däremot att i 8 procent av fallen var covid-19 inte den direkta orsaken till att personen avled.

Region Stockholm har tillsammans med övriga regioner fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att ha misskött vården av covidsjuka på äldreboenden. Under perioden mars-augusti förra året avled 1 089 personer över 70 år på särskilda boenden (säbo) i Stockholm där covid konstaterats.

I en egen granskning som regionen gjort kring dödsfall på säbo ser man att i 17 procent av fallen var covid-19 den huvudsakliga dödsorsaken. För den stora majoriteten, 75 procent, pekar man på att infektionen bidragit till att personen avled. Där har faktorer som ålder, skörhet och sjuklighet spelat in.

I övriga fall, 8 procent, bedömer man att annan sjukdom orsakat att personen avled. Totalt har 228 journaler gåtts igenom.

Regionen säger dock att man inte kan dra några säkra generella slutsatser än, då det finns brister i exempelvis journalanteckningar.

”Vården vid särskilda boenden för äldre har varit omdiskuterade och nu finns en bredare analys och underlag för åtgärder”, uppger chefsläkaren Johan Bratt i ett pressmeddelande.

Liknande genomgångar av dödsfall har gjorts i bland annat Östergötland. Där konstaterade man att i 15 procent av de granskade fallen bedömdes covid-19 ha varit den direkta dödsorsaken, i 70 procent bidrog det till att personen avled och för 15 procent bedömdes andra sjukdomar vara dödsorsaken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.