Här är kritiken mot Anders Tegnell: ”Kan bryta mot smittskyddslagen”

Covid-sjuka får smittspåra själva – nu höjs kritiska röster

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik mot den svenska modellen att covid-sjuka själva får ta ett stort ansvar för smittspårningen. Modellen kan strida mot smittskyddslagen, menar den före detta chefen för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, Peet Tüll.

SVT:s kartläggning om hur de olika regionerna arbetar med smittspårning har väckt debatt. Enkäten visar att alla regioner mer eller mindre låter patienterna smittspåra själva. Modellen får stöd av Folkhälsomyndigheten och i Agenda den 23 augusti sa statsepidemiolog Anders Tegnell att det är en metod som fungerat utmärkt i Sverige tidigare, genom bland annat smittspårning av klamydia. 

– Jag tror att det blir minst lika mycket ordning om du själv ringer till vänner och bekanta, sa Anders Tegnell i programmet. 

I såväl Göteborgsposten, som Svenska Dagbladet och Dagens Arena får den svenska modellen kritik på ledarsidor. 

“Det duger inte att lämpa över ansvar för smittspårning på enskilda individer, när många inte har möjlighet att ta ansvar och hålla avstånd,” skriver exempelvis Lisa Pelling i Dagens Arena. 

Menar att det strider mot lagen 

Eftersom Covid-19 klassas som en samhällsfarlig sjukdom måste smittspårning ske enligt smittskyddslagen och enligt Peet Tüll, tidigare chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, så strider regionernas tillvägagångssätt mot lagen.

– Att uppmana patienter att själva smittspåra är inte att följa smittskyddslagen, säger Peet Tüll, som var med och utformade den nuvarande smittskyddslagen. 

Patienterna har en skyldighet att uppge vilka personer hen kan ha kommit i kontakt med och Peet Tüll säger att det inte är en nackdel att den smittade själv ringer så länge det följs upp och smittskyddsläkaren har kontroll över vilka som har kontaktats. Detta fungerar i varierande grad ute i regionerna. Flera covid-smittade som SVT Nyheter har pratat med berättar att de inte har behövt uppge namn på kontakter eller arbetsplats utan bara blivit ombedda att kontakta dem och informera om att de har blivit sjuka. Enligt dem har heller ingen uppföljning gjorts.

– Om det bara är patienten som sköter det här och det inte är någon som är ansvarig för att hålla ihop det här då vet du ju inte vilka patienterna har träffat och om det tas några prover på närkontakter. Det är ju ett problem om du vill hindra spridning, säger Peet Tüll. 

Tegnell säger att det här är något som Folkhälsomyndigheten ska försöka övervaka.

– Då får man följa upp det så att vi får se att smittspårningen fungerar som den ska, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.