Hon kämpar vidare för månggifte

Uppdaterad
Publicerad

Inför att Centerpartiet i helgen ska anta sitt nya idéprogram kämpar ungdomsförbundet för att få behålla flera omdiskuterade förslag.

I helgen ska Centerpartiet anta sitt nya idéprogram. Det är ett idéprogram som är rensat från de mest omdiskuterade förslagen från det ursprungliga förslaget som levererades i höstas från idéprogramsgruppen. Ändå kommer partiets ungdomsförbund kämpa för att få igenom det som partiledningen har plockat bort.

– Det är viktigt att fortsätta att kämpa för det man tror på. Det handlar ju ändå om att driva på partiet framöver, säger Cuf:s ordförande Hanna Wagenius till SVT.

Hon sitter i partistyrelsen och har reserverat sig på sju punkter när det gäller det slutgiltiga förslag till nytt idéprogram som partistyrelsen har spikat inför helgens omröstning.

Vill ha bort arvsrätten

Bland annat vill Cuf att partiet tar ställning för polyamorösa äktenskap, alltså för månggifte. Cuf vill också ta bort den lagstadgade arvsrätten och skolplikten.

Dessutom vill Cuf införa en helt platt skatt för inkomsttagare, vilket skulle innebära att alla inkomsttagare skulle betala lika mycket i skatt, procentuellt sett. Det skulle i praktiken innebära kraftiga skattesänkningar för höginkomsttagare.

Film på youtube

Cuf har gjort en film med Hanna Wagenius som de har lagt upp på youtube, och som de nu sprider på flera sociala medier. Tanken är att försöka nå så många röster som möjligt inför helgen för att åtminstone på någon punkt få igenom något av sina skarpa förslag.

Men oavsett detta, och hur det går i helgen, har Hanna Wagenius stora förhoppningar om att partiet på sikt kommer att vandra i det som hon kallar den ”frihetliga” riktningen. Till exempel tror hon att partiet kommer att stå för månggifte om tio år.

– Ska man vara helt ärlig så är ju faktiskt ungdomsförbundet framtidens parti. Det är vi som kommer att kliva upp och bli riksdagsledamöter, ministrar, kommunstyrelseordföranden, ja på alla dessa poster i framtiden. Det är ju bara att titta på hur det ser ut historiskt, då har ju ungdomsförbundspolitik blivit partipolitik så småningom.

Så det som en del kallar ”tokliberalismen” kommer alltså att segra så småningom?

– Ja, haha, den är ju inte tokig till att börja med, så det kommer den absolut att göra, säger Hanna Wagenius med ett brett leende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.