D-vitaminbrist kopplas till cancer

Uppdaterad
Publicerad

Personer med låga halter av vitamin D i blodet löper ökad risk att drabbas av cancer i tjockoch ändtarm, enligt en ny studie. Men det är för tidigt att rekommendera extra D-vitamin på vintern, tycker forskarna.

-Jag skulle vilja påstå att resultaten ger stöd för den berikning vi har av mejeriprodukter i dag, och för rekommendationen att äta fet fisk varje vecka, säger Göran Hallmans, professor och näringsforskare vid Umeå universitet.

Hallmans är en av forskarna bakom en studie som presenteras i kommande nummer av medicintidskriften British Medical Journal. Studien är en del i den stora undersökningen EPIC, där 520 000 européer – bland dem personer från Skåne och Västerbotten – följs i sökandet efter större kunskap om flera olika sjukdomar.

Lägre risk

Under perioden 1992-1998 fick deltagarna lämna blodprover och svara på en rad frågor om sina kost- och levnadsvanor. Några år senare hade 1 248 av dem drabbats av cancer i tjock- eller ändtarm. Dessa patienter jämfördes med lika många friska kontrollpersoner.

Goda halter av vitamin D i blodet kunde kopplas till ett skydd mot tumörsjukdomarna. Risken att drabbas var 40 procent lägre bland dem som hade höga halter jämfört med dem som hade lägst, enligt resultaten.

Reglerar immunförsvaret

Vitamin D är bland annat med och reglerar genernas aktivitet, cellernas utveckling och immunförsvaret, men ämnets fullständiga funktion i kroppen är inte känd. Brist på vitaminet har tidigare kopplats till flera andra sjukdomar, som benskörhet, men vad som är orsak och verkan bakom sambanden är svårt att visa fullt ut vetenskapligt.

Forskarna tycker att det är alldeles för tidigt att rekommendera extra D-vitamintillskott. Den som vill minska sin risk för tarmcancer bör i stället sikta in sig på att vara fysiskt aktiv, att bli av med överflödiga kilon och bukfett och att begränsa intaget av alkohol samt rött kött, skriver forskarna.

Varje år drabbas cirka 6 000 svenskar av tjock- eller ändtarmscancer.

Fakta: Sol och fet fisk motverkar brist

• D-vitamin, som egentligen är ett hormon, bildas i huden med hjälp av solljus. Andra källor är fet fisk som lax, makrill, sardiner och sill samt i viss mån också ägg och kött. Berikade mejeriprodukter, margarin och mjölk, kan också täcka en del av vårt behov.

• Hur mycket vitamin D vi behöver varierar med ålder och kön. En tumregel är att kvinnor och män behöver 7,5 mikrogram per dag, gravida och ammande kvinnor 10 mikrogram per dag.

• 2009 visade en studie bland slumpvis utvalda kvinnor i Uppsala att nästan var femte hade D-vitaminbrist under vintern, men nästan ingen under sommaren.

Källa: Livsmedelsverket, Karolinska institutet/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.