Tegnell: Kan snart börja minska isoleringen av äldre

Uppdaterad
Publicerad

De särskilda rekommendationer som gällt för personer över 70 år under våren och sommaren är inte längre nödvändiga. Det meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi hoppas att om ett par månader kunna nå fram till ett upplägg som minskar deras isolering högst avsevärt, säger han i SVT:s Aktuellt.

Hög ålder bedöms vara den främsta riskfaktorn för ett allvarligare sjukdomsförlopp vid covid-19. Personer över 70 år har därför rekommenderats undvika befolkade platser och ersätta fysiska möten med telefon- och videosamtal.

Men läget har förändrats vilket gör att Folkhälsomyndigheten nu börjat undersöka möjligheten att lätta på de nuvarande rekommendationerna för äldre.

Coronapandemin

– Vi vill att det ska vara lika för alla i Sverige. Vi hoppas att med den här låga smittsspridningen vi har i dag, och kanske med några ytterligare åtgärder, kunna landa i att även de som är i riskgrupp ska kunna leva ett liv som vem som helst i Sverige, säger Tegnell.

Gäller det även på äldreboenden?

– Nej olika typer av boenden för äldre och mycket sjuka personer kommer behöva andra typer av regelverk som är ännu tydligare. Det är en miljö där smittan kan spridas vidare och där de allra mest utsatta bor.

Tegnell: Nog möjligt att fira jul tillsammans

Om den positiva utvecklingen håller i sig tror Tegnell att det kommer vara möjligt att fira jul med släkten även i år. 

– Man måste tänka igenom det ordentligt och se till att man kan hålla avstånd ordentligt. Kan man hitta ett klokt upplägg för det tror jag nog att det ska vara möjligt att fira en lite mer normal jul än vi hade trott annars.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L), 86 år, har länge förespråkat en lättnad av rekommendationerna för äldre. Hon ser dagens besked som ett steg i rätt riktning.

– Jag hoppas att Folkhälsomyndigheten går ut med det här rådet så snart som möjligt, men jag tror att det som sagts på tv i dag redan ger en viss frihetskänsla, säger hon i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet