Bra cykelvägar och mognad – två faktorer som spelar in när barn ska cykla. Foto: TT

Då kan ditt barn börja cykla till skolan

Publicerad

Inte förrän vid 12 års ålder sägs barn ha den mognad som krävs för att cykla själva till skolan. Men Pia Björklid, expert på barn och trafik, anser att det inte finns någon specifik åldergräns – utan att det hänger främst på om det finns säkra cykelvägar. 

Många föräldrar funderar över när det är dags att låta barnen cykla själva till skolan. En tumregel som många går efter är att barn kan börja cykla till skolan från 12 års ålder, vilket både många skolor och NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetsfrämjande, rekommenderar. Då sägs barn ha den mognad som krävs.

Men det är självklart individuellt och därför är det upp till varje förälder att bedöma när barnet är tillräckligt mogen.

Viktigt att känna till vägen

Enligt NTF ska barnet bland annat kunna uppfatta och bedöma risker, vara tillräckligt lång för att synas över bilar, kunna avgöra hastigheter och avstånd samt kunna ta in en annan persons perspektiv.

Pia Björklid, professor emerita i pedagogik och expert på barn och trafik, vill inte sätta en specifik åldersgräns.  

Pia Björklid, professor emerita i pedagogik och expert på barn och trafik Foto: Privat

– Det beror ju på vägen, om det finns breda, säkra och sammanhängande cykelvägar. Barnet ska kunna behärska cykeln och vara van vid vägen. 

Ond cirkel med faror i trafiken

Av flera skäl är det bra att uppmuntra barnet att cykla till skolan, menar Björklid.

Främsta skälet är för motionens skull, men dessutom blir det säkrare för barnen i trafiken om det är fler som cyklar.

– Om stressade föräldrar skjutsar sina barn till skolan kan det lätt bli för många bilar i trafiken. Det medför risker för att föräldrarna kör för fort, vilket kan bli farligt för barnen.  

Då kan det uppstå en ond cirkel – där allt fler vuxna skjutsar sina barn för att det känns farligt och då blir det ännu farligare för de barn som cyklar.

Bra för miljön

En annan viktig anledning till att få barnen att cykla är att det är bättre ur miljösynpunkt.  

– Om barn cyklar blir de vana cyklister och då kanske de även som vuxna väljer att ta cykeln före bilen, säger Pia Björklid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.