Dags för ny omröstning om brytpunkt

Uppdaterad
Publicerad

Idag röstar riksdagen för andra gången om hur hög brytpunkten för statlig inkomstskatt ska vara.

Först en tyst minut för Nelson Mandela, sedan blir åter omröstning för att besluta om ifall statlig skatt ska börja betalas av alla som tjänar mer än 435 900 om året. Det vill regeringen. Eller ska skatten debiteras som förr redan för inkomster över 420 800, det vill oppositionen.

Beslutet påverkar Skatteverket som redan tagit fram skattetabeller anpassade för den höjda brytpunkten som ju klubbades i november, men som nu alltså kan komma att rivas upp.

Bråttom med skattetabeller

– Om beslutet om höjd brytpunkt rivs upp idag kan vi utfärda skattetabeller så fort som regeringen utfärdat en lag om det, säger Sofia Malmring på Skatteverkets rättsavdelning.

Tiden är knapp, den nya brytpunkten gäller från årsskiftet och då måste det finnas uppdaterade skattetabeller för debitering av preliminär skatt.

– Vi blir något senare med att utfärda skattetabeller, säger Sofia Malmring, men för de flesta medborgare betyder det inget. Om våra tabeller är klara i tid beror på hur tidigt i januari företag och organisationer betalar ut sina löner.

– Det som händer idag är unikt. Jag kan inte påminna mig att vi varit i den här situationen tidigare, säger Sofia Malmring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer