Dålig hygien risk i rötmånaden

Uppdaterad
Publicerad

Mjölken surnar och brödet möglar snart är rötmånaden här. Sommarsvenskarnas bristande hygien i kombination med varmt väder och hög luftfuktighet ökar risken för matförgiftningar.

Rötmånad kallas den tid på året då solen står i stjärntecknet Lejonets tecken – ungefär mellan den 23 juli och 23 augusti. Enligt folktron kunde man då förvänta sig att olika egendomligheter inträffade, som att kor födde vanskapta kalvar.

Ruttna matvaror är annars det som främst förknippas med rötmånaden. Värmen och fukten som ofta råder så här års gynnar bakterier vilket gör att maten lättare blir skämd.

Ett visst mått av vidskeplighet hänger dock fortfarande samman med begreppet. Det är inte datumet i sig, utan väderleken och hur man hanterar maten som avgör om maten blir dålig.

-Att matförgiftningarna ökar på sommaren beror mycket på att vi beter oss annorlunda. Under semestern lever vi under enklare förhållanden, vi seglar och tältar och grillar oftare. Men man ska vara noga med att tvätta händerna även när man varit på utedasset, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Bland de särskilt känsliga livsmedlen nämner han rått kött, rå fisk, olika typer av sallader och majonnäsbaserade röror. Bättre mat att ta med sig ut på paddelturen eller seglingen är hårt bröd, salami, frukt och grönt.

Så undviker du matförgiftningar

* Använd kylklampar och kylväska om du ska äta i naturen eller om du har lång väg hem från mataffären.

* I hemmet är det viktigt att inte låta kalla livsmedel stå utanför kylskåpet för länge eftersom det minskar deras hållbarhet.

* Hetta upp varm mat ordentligt och se till att allt kött är genomstekt.

* Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade. Använd inte samma tallrikar och grillbestick för rått kött som för tillagat.

* Använd olika skärbrädor, knivar och serveringsbestick för kött och grönsaker.

* Släng livsmedel som luktar eller smakar illa eller ser konstiga ut.

* Disktrasor är grogrund för bakterietillväxt. Byt ut dem ofta, eller tvätta dem i maskin då och då.

Källa: Livsmedelsverket och Vårdguiden (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.