I södra och mellersta Sverige bör påskfirare, skridskoåkare och andra som ger sig ut på isen tänka sig ordentligt för. Foto: NTB/TT

Opålitliga isar väntar inför påskhelgen: ”Kan bara rasa ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Tänkte du ge dig ut och pimpla på isen under påskhelgen? Se då till att vara extra observant – vårisarna kan nämligen vara väldigt opålitliga.

– Solen står högt på himlen, vilket betyder att isen bara kan rasa ihop, säger Mikael Olausson på Svenska Livräddningssällskapet.

I södra och mellersta Sverige bör påskfirare, skridskoåkare och andra som ger sig ut på isen tänka sig ordentligt för. När temperaturerna varierar – samtidigt som solen står högre på himlen – förändras isens hållfasthet väldigt snabbt.

– Isen blir porös i sin helhet för att det börjar bli varmt ute och då om solen är framme så når uv-strålarna igenom isen. Den smälter då överallt och blir som en stor sörja, säger Mikael Olausson, områdesansvarig för säkerhet på Svenska Livräddningssällskapet (SLS).

– Det betyder att isen bara kan rasa ihop, till skillnad från på vinter då det blir skärvor eller flak om isen brister.

Risken för olyckor ökar

Du kan alltså inte promenera för lång ut på isen, eftersom det sedan är osäkert om den kommer att hålla hela vägen hem.

– Ska du ut och fiska på isen är ett tips att ta på sig flythjälpmedel, till exempel en flytoverall eller till och med en flytväst. Isdubbar ska alltid användas, men kan vara svåra att använda då isen är väldigt porös, säger Olausson.

Enligt SLS ökar riskerna för olyckor om du ger dig ut på isen vid ett sådant värmeskifte som råder nu. Under vintern kan du gå ut på isen om den är tio centimeter, men vårisen kan vara nästan hur tjock som helst och ändå brista.

– Man måste tänka till ordentligt kring sin vistelse på isen och ta med det i beräkningen.

När det är våris kan du inte heller se på isen om den kommer hålla eller inte, vilket är viktigt att ha med sig nu inför påskhelgen.

– Det är alltid oroligt den här tiden på året. Det är många som söker sig ut på isen för att fiska eller promenera, säger Olausson.

Var försiktig med skotern

På många sjöar, framför allt i norra Sverige, ligger det fortfarande is – vilket kan locka till skoterfärder. Men även då bör man vara extra uppmärksam.

– Planera dig färdväg och prata med ortsbefolkningen för att vara säker. Undvik att köra vid vattendrag, ensam, och när det är mörkt. Överfarter som tidigare varit säkra kan snabbt förändras, så var extra observant.

Fakta: Är isen tillräckligt tjock?

För att ge sig ut på isen bör det vara en minst 10 centimeter tjock kärnis och minst 20 centimeter snöis. Men under vårisperioden bör du vara extra uppmärksam.

När det är vår kan du inte lita på sådana tecken som mörka fläckar och isens tjocklek. Titta i stället efter om den är porös.

Värt att tänka på är att isen inte är lika stark överallt. Var försiktig vid sund, under broar och nära tillflöden och vid råkar.

Testa isen med en ispik för att se isens bärighet. Kan du slå två hårda slag med den utan att det går hål så är isen nog stark.

Ha med dig ispik, isdubbar, flythjälp, räddningslina och ett vattentätt fodral till mobilen – för att kunna larma 112 om något händer.

Se också till att alltid ha sällskap när du ger dig ut på isen. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen – och se till att ta det lugnt.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet, issäkerhet.se

Fakta: Tips vid skoterfärd

Planera färdvägen, lyssna gärna med ortsbefolkningen om du är osäker.

Undvik att köra på okända vattendrag och mörkerkörning, på okända, ej ruskade överfarter.

Kom ihåg att tidigare ”säkra” överfarter snabbt kan försämras, speciellt vid vattendrag.

Kör aldrig ensam och håll ut avstånden mellan snöskotrarna.

Ha lyset på även dagtid och bär hjälm och ta med ett extra ombyte av kläder.

Du ska också ha med dig isdubbar och en räddningslina. I vissa fall även flythjälp.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet, issäkerhet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.