Foto: Scanpix

Dålig kunskap om riskerna med smink

Uppdaterad
Publicerad

En ny utredning varnar för att man vet för lite om smink och hudvård som innehåller ämnen i nanostorlek.

Du kan inte se dem men blotta ögat, men de är vanliga i det du smörjer in dig och sminkar dig med. Nanopartiklar är små miniatyrer av material och finns i kosmetika för att försöka ge dig den där släta, jämna hyn som många drömmer om.

– Det verkar finnas ett stort intresse. Jag får mycket trafik när jag skriver inlägg om nano, säger Mitte Blomqvist som driver en skönhetsblogg.

Det är oklart hur många produkter som innehåller ämnen i nanostorlek. Det är heller inte klart hur de påverkar oss.

Allvarliga kunskapsluckor

Men vi vet att de är så små att de kan ta sig igenom flera av kroppens skyddsbarriärer. Tar de sig sedan in i våra celler och orsakar cellförändringar skulle det kunna innebära sjukdomar som cancer.

– Det finns allvarliga kunskapsluckor här. Om vi är allt för släpphänta med vad vi släpper ut på marknaden så kan vi skapa problem, säger Ethel Forsberg som i veckan lämnade över en utredning om nanomaterial till regeringen.

Hon konstaterar att nanoteknik varit blivit viktig inom elektronik och medicin, men att vi behöver veta mer när det kommer till kosmetika.

Ska stå på förpackningen

Numer ska det stå i innehållsförteckningen om det finns nanopartiklar i produkten, men ingen myndighet är ansvarig för att se till att reglerna efterföljs.

– Ser jag en produkt som det står nano på, så köper jag den inte. Inte så länge det finns så många bra alternativ, säger Mitte Blomqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer