Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Centerpartiet har varit modiga från dag ett” – Hör debatten mellan Damberg (S) och Sabuni (L). Foto: SVT

Damberg och Sabuni: Centern kan lösa krisen

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni  och inrikesminster Mikael Damberg (S) medverkade i Aktuellt på måndagen om regeringskrisen. Båda säger att det är Centerpartiet och partiledaren Annie Lööf som kan lösa den parlamentariska kris som uppstått.

För första gången har en svensk statsminister avsatts i en misstroendeomröstning i parlamentet. Nyamko Sabuni (L) upprepade i SVT:s Aktuellt på måndagen att Liberalerna nu tagit avstånd från Januariöverenskommelsen.

– Vi har inget samarbete längre. Vi eftersträvar att bilda en borgerlig regering.

Enligt Sabuni är det Annie Lööf och Centerpartiet som nu kan komma med en lösning:

– Vi vet att det finns ett annat liberalt parti som i dag sitter på mandatet som kan avgöra om de vill ha en stark borgerlig regering med starka liberala partier som ser till att politiken inte kantrar åt höger eller också bestämmer hon sig för att hon vill se Löfven igen vid makten. Då kan hon faktiskt stödja Löfven. Det innebär att då måste hon faktiskt också prata med Vänsterpartiet.

Damberg: ”Modiga Centerpartiet”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) hävdar också att det är Centern som kan lösa knuten och säger att Socialdemokraterna haft möten med flera partier på måndagen, även Centern.

– Centerpartiet har varit modiga från första dagen när de valde att bygga ett samarbete i mitten av svensk politik. De tog steget från det traditionella blocket för att samarbeta med oss socialdemokrater och Miljöpartiet över blockgränsen för att hitta någon väg att bilda en regering efter förra valet.

Han tillägger:

– Jag uppfattar att Centerpartiet är väldigt tydliga med att de gärna vill fortsätta att driva en sådan samarbetsinriktad politik, men exakt hur det ska göras och i vilka former, det måste Annie Lööf svara på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer