Damberg vill se Andersson som ny S-ledare

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Mikael Damberg vill se Magdalena Andersson som ny S-ledare.

– Hon är rätt kvinna att leda partiet till valvinst, säger han under en pressträff om skjutningar och pengar till polismyndigheten under onsdagen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill inte axla rollen som nästa S-ledare, utan se finansminister Magdalena Andersson som ny partiledare för Socialdemokraterna.

– Jag kan berätta att jag inte är en kandidat. De som känner mig vet att jag inte efterfrågar det. Jag tycker att S har en väldigt stark kandidat i Magdalena Andersson, säger han.

Flera ministrar stöttar Andersson

Damberg är den fjärde ministern som ger Andersson sitt stöd. Tidigare under onsdagen meddelande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman att han vill se finansministern som ny partiledare.

– Jag hoppas och tror att det blir Magdalena Andersson. Hon är den bäst lämpade för jobbet, säger han i en intervju med Expressen.

Även socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och försvarsminister Peter Hultqvist har sagt att de vill att Andersson efterträder Löfven.

Det har även S-distrikten Skåne, Värmland, Halland, Skaraborg och Fyrbodal som nominerat favoritkandidaten som ny partiledare.

På onsdagskvällen uppgav även Stockholms läns distrikt att de nominerar Andersson. Stockholm stad har ännu inte fattat beslut utan ska ge besked till valberedning på måndag.

Socialdemokraternas nya partiledare kommer att väljas på en kongress i november. För att bli vald till Stefan Löfvens efterträdare krävs minst 175 av de 350 ombudens röster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.