Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: TT

Dan Eliasson: Vi har ätits upp resursmässigt

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan lovade rikspolischefen Dan Eliasson att polisen skulle återta kontrollen i flera utsatta områden. I dag konstaterar han i Ekots lördagsintervju att de utsatta områdena istället har blivit fler.
– Jag trodde att vi skulle kunna ägna mer resurser åt några av de områden som jag tycker att vi är på väg att återta, säger han.

När Dan Eliasson medverkade i lördagsintervjun för två år sedan så lovade han att polisen skulle återta kontrollen över flera av de utsatta områden.

– Jag tror att det kommer att ta lång tid innan jag kan sitta i en lördagsintervju och säga att nu finns det inga utsatta områden längre. Däremot lovar jag att under 2015 och 2016 kommer vi att återta ett antal områden som tidigare har varit nästan kontrollerade av kriminella gäng, sade Dan Eliasson 2015.

”Ätits upp resursmässigt”

I dag konstaterar han att det inte blivit av. Enligt rikspolischefen handlar det om att man ”ätits upp resursmässigt”.

– Av migration, gängskjutningar, grov brottslighet och terror, säger han.

Antalet utsatta områden har växt, och polisen har stora problem med att återta kontrollen från kriminella som delvis tagit över. Dan Eliasson menar att mycket av det beror på att de som befinner sig i beslutsfattarroller i dag inte förstår problemet och dess vidd.

– Det finns en viss okunnighet, det finns kanske en tro att så här ser det inte ut i Sverige, det stämmer inte överens med vår självbild.

Eliasson: Finns skäl till optimism

Men Dan Eliasson menar att det finns skäl till optimism. Nya metoder och förflyttade resurser ska vända den negativa trenden, säger han.

– Vi förflyttar mer resurser till de här områdena. Vi balanserar om. Vi inför teknik. Vi inför kameror på ett sätt som vi inte har gjort tidigare. Vi har med regeringens hjälp fått möjligheter att samarbeta med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogden i de utsatta områdena. Förut har vi jobbat mot 25 till 30 personer på nationell nivå. Nu jobbar vi med särskilda personer på lokal nivå, säger rikspolischef Dan Eliasson.

”Vi har säkra system för våra anställda”

Rikspolischefen fick även under intervjun frågor om anklagelserna om att han ska ha brutit mot säkerhetsskyddsöfrordningen.

– Jag säger bara att vi följer det regelverk som finns inom säkerhetsskyddslagen, säger Dan Eliasson.

När han får en rak fråga om han är helt säker på att ingen utomstående har kunnat få tillgång till hemlig information när man valde att inte använda försvarets godkända krypto svarade han,

– Så vitt vi känner till har vi säkra system för våra anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.