• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Daniel Öhman: Kan vara en katastrof för poliser med skyddad identitet Foto: Johan Nilsson / TT

Daniel Öhman: Kan vara en katastrof för poliser med skyddad identitet

Rikspolischefen Dan Eliasson beslutade att ge ett privatföretag åtkomst till hemlig och känslig information från polismyndigheten, det avslöjade Ekot och P4 Stockholm under tisdagen.
 – Det kan vara en katastrof personligen för de poliser som har skyddad identitet, säger journalisten Daniel Öhman som arbetat med avslöjandet.

Våren 2015 beslutade polismyndigheten att det kanadensiska företaget CGI skulle ta hand om polisens personal- och lönesystem Palasso. Systemet innehåller namn, personnummer och löner på alla anställda inom polisen.

– Kan man få inblick i det får man inblick i hela verksamheten och kan kartlägga polisen, säger Daniel Öhman.

LÄS MER: Dan Eliasson bröt mot säkerhetsskyddsförordningen

”Uppenbarligen var det bråttom”

Enligt säkerhetsskyddsförordningen måste känslig information krypteras enligt ett system godkänt av Försvarsmakten. Men för att spara tid och pengar valde rikspolischefen Dan Eliasson att göra ett undantag våren 2015.

– Uppenbarligen var det bråttom. Det är kanske goda skäl men man får inte, säger de experter vi pratat med, göra ett sådant här undantag som myndighetschef. Rikspolischefen har inte rätt att göra det.

LÄS MER: Polisen: Känner oss trygga med våra tekniska lösningar

Vet inte om informationen har skyddats

Daniel Öhman säger att det i systemet Palasso också finns uppgifter om polisers anhöriga, deras scheman och om polisers speciella färdigheter.

– Vi vet inte om man har skyddat den här informationen på något sätt. Är det här ute kan det vara en katastrof personligen för de poliser som har skyddad identitet men också för hela Sverige för då har ju en främmande makt kunnat kartlägga hela polisen.

I ett pressmeddelande under tisdagskvällen skriver Polisen att de har agerat i enlighet med säkerhetsskyddsförordningen.

TV: Riksdagspartiernas hårda kritik mot rikspolischefen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisen bröt mot säkerhetsförordningen

Mer i ämnet