Danska skugglandslaget pojkar U16 Foto: Danska fotbollsförbundet

Danmark tänker annorlunda

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark har man sedan något år tillbaka skapat speciella skugglandslag för de spelare som är födda sent på året eller som är sena i den fysiska utvecklingen. Projektet leds av förbundskaptenen Per Holm som hoppas att idén ska sprida sig ner till fotbollsklubbarna.

– Det handlar om att titta på potential och inte bara på det som spelaren presterar just nu, säger Per Holm när SVT träffar honom vid Fotbollens hus utanför Köpenhamn.

Tre spelare från U16:s skugglandslag finns på plats på träningsplanen för att pröva om de är mogna att ta steget upp i det ordinarie U16-landslaget. Tre mycket talangfulla spelare som genom åren haft den sena fysiska mognaden emot sig.

– Jag tycker det är en bra att förbundet tagit initiativ till att samla oss som är födda sent på året. Som mittback är det viktigt att vara storväxt så där har jag alltid fått kämpa i underläge. Nu får jag tid att växa till mig samtidigt som jag får spela fotboll på hög nivå, säger backen Nicklas Halse.

Sent födda missgynnas

– Precis som i Sverige har vi i Danmark tappat många talanger på grund av tidig elitsatsning som bara tittat på fysisk mognad. Jag tycker att vi ska ha en tidig elitsatsning men då måste vi också bli bättre på att upptäcka talang, även bland spelare som är mindre än sina jämnåriga, säger Per Holm.

Det som Per Holm utgår ifrån i sin talangjakt är forskningstermen Relative Age Effect. Enkelt uttryckt innebär det att barn födda tidigt på året gynnas av systemet med kalenderårsindelning samtidigt som barn födda sent på året missgynnas.

– Det är förödande för dansk fotboll om vi ratar talanger bara för att de är födda sent på året. Men problemet med Relative Age Effect är inte löst förrän vi har klubbarna med oss. Fortfarande har många klubbar svårt att se bortom den fysiska mognaden, jag hoppas att skugglandslaget ska inspirera de till att istället leta efter talang, säger Per Holm.

Systemet finns bara i fyra länder

Förutom i Danmark så finns systemet med skugglandslag bara i Holland, Belgien och Schweiz, alltså små länder med en relativt liten befolkning. Hittills har Per tagit ut 15 spelare till skuggtruppen, några av dem hoppas han få se i det danska a-landslaget om några år.

– Det skulle verkligen vara en fjäder i hatten för mig och det här projektet, skrattar han.

– Utan skugglandslaget hade de här spelarna sannolikt inte fått spela på den här nivån och då är risken stor att de aldrig upptäckts och kanske slutat. Det har ett litet land som Danmark inte råd med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.