Ryska ambassaden i Stockholm. Foto: TT

Därför blev den ryske spionchefen inte utvisad från Sverige

Publicerad

SVT Nyheter kan avslöja varför den misstänkte ryske toppspionen som värvat en svensk man som agent inte utvisats från Sverige. Hans uppehållstillstånd löper ut inom kort.

– UD vill kanske undvika att Ryssland hämnas och utvisar svenska diplomater från Moskva, säger den tidigare Rysslandsambassadören Sven Hirdman.

Den 27 februari slog Säpo till mot den ryske diplomaten på en restaurang i centrala Stockholm där han åt middag med en svensk teknikkonsult.

Den svenske konsulten har arbetat inom högteknologisk industri med uppgifter som är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet, enligt Säpo. Han misstänks för att ha spionerat för rysk räkning men nekar till brott.

Säpo arbetat med ärendet under en längre tid och den misstänkta brottsligheten ska ha pågått sedan åtminstone 2017.

Värvats som agent

Den misstänkte svensken ska ha värvats som agent av den ryske toppdiplomaten. Enligt DN är diplomaten en av de högsta cheferna på Rysslands ambassad och bedöms vara Sverigechef för den ryska underrättelsetjänsten SVR. Eftersom han har diplomatisk immunitet kan han inte åtalas i Sverige.

UD kallade upp den ryske ambassadören och framförde att den misstänkte diplomaten ombads att lämna landet.

Men det finns inga uppgifter om att den ryske toppdiplomaten har lämnat Sverige. SVT Nyheter har ställt frågan till den ryska ambassaden men ännu inte fått svar.

Uppehållstillstånd går ut

SVT Nyheter kan avslöja att den ryske diplomatens uppehållstillstånd går ut inom kort. Enligt Migrationsverket har han ett treårigt tillstånd som går ut den 27 april.

– UD hade kunnat förklara den misstänkte diplomaten som persona non grata, som icke önskvärd i landet. Det har man gjort i många andra fall. I vissa lägen kan man ta hänsyn till diplomatens familjesituation, säger Sven Hirdman, mångårig Rysslandsambassadör, till SVT Nyheter.

Undvika motdrag

Han anser det troligt att UD avvaktar med utvisning eftersom man vill undvika att Ryssland svarar med att utvisa en svensk diplomat från Moskva.

– Ryssarna har haft en benhård regel de senaste femton åren med öga för öga, tand för tand, säger Sven Hirdman.

Enligt Säpos senaste årsrapport bedriver 15 länder underrättelseverksamhet mot Sverige men Säkerhetspolisen pekar särskilt ut Ryssland och Kina som de mest aktiva länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.