I klippet hör du hur forskarna tror att transportsystemet hade kunnat se ut – om historien ville annorlunda. Foto: SVT

Därför ratades elbilen i bilismens barndom

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara idag som elbilen är på tapeten. I bilismens barndom, i början av 1900-talet, stod utvecklingen ett tag och vägde mellan om man skulle köra el- eller bensinbilar. Nu har forskare på Lunds universitet kunnat visa vad det var som hämmade utvecklingen.

– Vi blev förvånade. Det är många som pekat på till exempel att priset avgjorde, men vi kan visa att det var bristen på el som spelade störst roll när bilproducenterna valde bensin, säger Josef Taalbi, forskare i ekonomisk historia vid Lunds universitet.

Forskarna har undersökt den amerikanska bilmarknaden vid förra sekelskiftet. År 1900 drevs 20 procent av de nyproducerade bilarna av bensin resten var elbilar och ångbilar enligt Josef Taalbi.

– Vi ville förstå varför vi trots det fick bensinbilar, säger han.

I studien, som publicerats i Nature Energy, har forskarna använt sig av ett register över 36 000 bilmodeller som innehöll data på priset, bilarnas drivmedel, var bilarna var producerad och hur utbyggt elnätet var där då.

– Och då fann vi att tendensen att välja elbilar var mycket större i områden som hade god tillgång på elektricitet.

I klippet hör du hur forskarna tror att transportsystemet hade kunnat se ut – om historien ville annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.