Att köpa piratkopior under utlandsvistelsen drabbar inte bara företagen, utan kan också skada din hälsa och stå dig dyrt. Foto: TT

Därför ska du inte köpa piratkopior utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Nu i semestertider kan det vara lätt att lockas av billiga fynd utomlands. Men ser du inte upp kan det stå dig dyrt – och i värsta fall skada din hälsa.

Tillhör du dem som passar på att köpa med sig billiga klockor, kläder eller smink under utlandsresan? Det finns flera anledningar till att sluta upp med det. Suzan Kalinagil, specialist på immaterialrätt och produktsäkerhet vid Tullverket, vill särskilt trycka på säkerheten.

– Min största oro är säkerheten. Du har ingen koll på om solglasögonen verkligen har UV-skydd eller vilka kemikalier sminket eller parfymen innehåller. När det gäller läkemedel ger de i bästa fall ingen effekt men kan i många fall vara livsfarliga, säger Suzan Kalinagil.

Drabbar många

Det finns också etiska perspektiv; vi vet nämligen inte hur varorna har tillverkats.

– Man vet så lite om piratkopior. Man har ingen aning om hur de tillverkats, av vilka material, under vilka arbetsförhållanden eller vem intäkterna går till, säger Suzan Kalinagil.

Enligt Mats Urde, docent i varumärkesstrategi vid Lunds universitet är det inte sällan kriminella verksamheter som drar nytta av kopiorna. Han ser allvarligt på piratkopior då det kan ge konsekvenser både för kunden och samhället i stort.

– Först och främst är det stöld och man lurar kunden. Företagen bakom varumärkena förlorar också enorma summor pengar. De som investerat för att utveckla bra produkter har då kanske inte möjlighet att göra det igen, säger Mats Urde.

Kan stå dig dyrt

I Sverige ger det inga rättsliga konsekvenser om du tar med dig piratkopior hem från en resa, så länge de inte kan antas vara för kommersiellt bruk. Däremot kan det i en del andra länder stå dig dyrt. Många länder inom EU har nämligen stränga regler när det gäller piratkopior.

I till exempel Frankrike, Italien och Nederländerna riskerar man höga böter för att inneha piratkopior. Det kan räcka med att man mellanlandar i ett land med strängare lagar för att riskera straff.

– Som privatperson är det bra att veta om att det är direkt olagligt att inneha piratkopior i en del länder. Så även om det inte är olagligt i Sverige kan det vara bra att vara medveten om det när man reser, säger Suzan Kalinagil, som starkt vill avråda från piratkopior.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.