Agenda i SVT tar upp kösystemet till friskolor. Foto: SVT

Därför tar Agenda upp kösystemet till friskolor

Uppdaterad
Publicerad

I Agenda söndag 19 september intervjuar vi Centerpartiets partiledare Annie Lööf inför partiets stämma, där det väntar en debatt om hur friskolor ska regleras, bland annat om köer får användas som urvalsgrund vid antagning av elever till friskolor.

En del centerpolitiker vill ersätta kösystemet med lottning bland de elever som sökt skolan, men partiledningen driver linjen att friskolor även i fortsättningen ska kunna anta maximalt hälften av eleverna från en skolkö. Resten ska få sina platser genom till exempel syskonförtur, hur nära eleven bor skolan eller lottning.

För att underlätta för familjer att flytta har Centern redan tidigare sagt att man inte vill att det ska möjligt att sätta barn i kö förrän tidigast tre år före skolstart.

Nyhetsbloggen

Skolverket har granskat effekten av friskolornas köer och funnit att de leder till att den svenska skolan blir mer segregerad. Föräldrar med hög utbildning och goda nätverk sätter oftare sina barn i kö till attraktiva och bra skolor än lågutbildade föräldrar med mindre kunskap om samhället. Det gör att svaga elever i högre utsträckning går tillsammans i vissa skolor, medan elever med goda förutsättningar samlas i andra skolor.

Skolverket understryker att en annan orsak till den stora skillnaden i den sociala sammansättningen mellan skolor är att bostadsområden är kraftigt segregerade.

Regeringen har låtit utreda kösystemet och väntas i vår lägga en proposition där köer som antagningsmetod till friskolor förbjuds för att få mer blandade skolor. Ett sådant förslag saknar dock idag stöd från en majoritet i riksdagen. I Agendas studio får utbildningsminister Anna Ekström (S) kommentera Centerpartiets ändrade position i frågan, och om det finns en möjlighet att nå en kompromiss.

Liberalerna har sen tidigare förklarat att partiet vill att föräldrar inte ska få sätta sina barn i kö förrän tidigast ett år före skolstart, vilket också är stor förändring mot idag, när de mest populära friskolor bara antar elever som ställdes i kön vid låg ålder.

Det finns också ett stort politiskt motstånd mot att förändra kösystemet. Sverigedemokraternas utbildningspolitiska talesperson Patrick Reslow medverkar också i Agenda och menar att det aldrig kan vara studiestarka elevers ansvar att höja resultaten hos svagpresterande. Han ser förslagen att avskaffa kösystemet som regeringens sätt att reparera en misslyckad integrationspolitik, snarare än ett försök att förbättra utbildningspolitiken.

I ett reportage i Agenda möter vi också centerpolitiker som vill avskaffa kösystemet, en rektor på en populär friskola som vill behålla skolköerna och en förälder som också är tveksam till lottning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet