Foto: Janerik Henriksson / TT

Därför tar Agenda upp smittspridningen i Järvaområdet i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har Region Stockholm bekräftat att fler personer i Järvaområdet i nordvästra Stockholm har behövt sjukhusvård för covid-19-smitta jämfört med andra delar av länet. Ett flertal personer har också avlidit i sviterna av coronaviruset.
Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) talar om en ”allvarlig smittspridning” i Järvaområdet. Flera av stadsdelarna i Järvaområdet tillhör de så kallade utsatta områdena.

Region Stockholm har de senaste veckorna förstärkt informationsinsatsen i området. Utöver svenska har informationsmaterial spridits på nu 15 olika språk i köpcenter, affärer, till företrädare för religiösa samfund, medborgarkontor samt vid personliga möten utomhus för att nå fram till så många personer som möjligt.

Överrepresentationen av personer smittade av covid-19 i Järvaområdet väcker frågan om vilken betydelse trångboddhet, språksvårigheter och sämre hälsa har i ett läge med en pandemi i samhället. Hur ska äldre människor kunna isolera sig när flera generationer delar hushåll? Hur ska yrkesverksamma kunna jobba hemifrån när många jobbar i servicesektorn eller med transport och handel?

I Agendas studio för att diskutera detta har vi två gäster.

Bi Puranen, docent i ekonomisk historia och forskare på Institutet för framtidsstudier. Hon har länge forskat om värderingar och normer hos utomeuropeiska invandrare i Sverige.

Jihan Mohamed, som själv är uppvuxen i Järvaområdet. Hon är styrelseledamot i svensk-somaliska läkarföreningen och en av dem som tidigare i veckan slog larm om den snabba smittspridningen i området.

Agenda har också varit i kontakt med de två andra storstadsregionerna, Region Skåne och Region västra Götaland. Ingen av dessa har ännu sett någon ökad förekomst av covid-19-smittade i utsatta områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet