Senast den här typen av studie gjordes i Sverige av Brå var 2005. Här syns Stina Holmberg, forskningsråd på Brå. Foto: Erik Rönnqvist/SVT

Brå: Värdefullt att få mer uppdaterade siffror

Publicerad

Debatten kring varför olika våldsbrott ökar i Sverige är intensiv. Därför vill Brå påbörja det nya forskningsprojektet där brottsmisstänktas bakgrund utreds.
– Vi har kommit fram till att det är värdefullt att få mer uppdaterade siffror, säger Stina Holmberg, forskningsråd Brå till SVT Nyheter.

Senast den här typen av studie gjordes i Sverige av Brå var 2005. Då undersöktes brottsmisstänkta i brott som var begångna mellan 1997 och 2001.

– Då var det 2,5 gånger vanligare att vara misstänkt för brott om man själv var född utomlands, och en fördubblad risk om man hade utrikesfödda föräldrar, säger Stina Holmberg, forskningsråd Brå.

Nu inleds alltså ett nytt forskningsprojekt kring registrerade misstankar om brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund.

Vad tror du att den nya utredningen kommer att visa?

– Min personliga bedömning är att överrepresentationen ligger ganska konstant, säger Stina Holmberg.

Olika faktorer påverkar

Personbrott, särskilt sexualbrott, är överrepresenterade i statistiken, säger Stina Holmberg. Den överrepresentationen kan bero på flera faktorer.

– Det kan vara en kombination av deras socioekonomiska situation som de befinner sig i, att det är många unga män som kommer hit och att de kanske inte alla gånger får det mottagande i Sverige som skulle behövas, säger Stina Holmberg.

De nya resultaten är planerade att publiceras i början av 2021, enligt Brå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer