Därför var norrskenet så starkt

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga norrskenet kan ha en sällsynt förklaring.

En spricka verkar ha uppstått i jordens magnetfält, och förstärkt himlafenomenet.

– Jag blev överraskad när jag läste dagens rapporter, säger Kjell Olauson, ordförande i Örebro Astronomi.

Norrskenet spelade över stora delar av landet under fredagskvällen- och natten. Från bland annat Stockholm, Södermanland, Jönköping, Halmstad och Skåne kom vittnesrapporter om himlafenomenet, rapporterar lokala medier.

Enligt Kjell Olauson, ordförande i föreningen Örebro Astronomi, är det ovanligt med norrsken så långt söderut. Dessutom, påpekar han, kan gårdagens starka sken ha en sällsynt förklaring.

– Rymdvädret studeras väldigt noggrant. Det har kommit flera rapporter om att det uppstod en reva i jordens magnetfält och att det förstärkte norrskenet, säger Olauson.

Ovanligt fenomen

Norrsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Skuren av partiklar förs hit av den så kallad solvinden och förorsakar en geomagnetisk storm i jordens eget magnetfält. Det räcker för att norrsken ska uppstå, men den här gången förstärktes ljusshowen av ytterligare en faktor.

En reva tros ha bildats i jordens magnetfält och solvinden som strömmade genom gapet gav upphov till den ljusdans som kunde ses över Skandinavien och hela norra Europa, sammanfattar Olauson.

– Vårt magnetfält är tillsammans med atmosfären vår sköld mot farlig strålning från solen och rymden. Det är en förutsättning för att vi ska kunna överleva här, säger han och fortsätter:

– Men ibland uppstår det sprickor i försvaret och det är vad som hände i fredags. Det är troligt att det norrsken som skulle ha varit ganska beskedligt nu fick hjälp på traven och blev synligt till och med i Tyskland och Polen.

Nya chanser inatt

Sprickorna är öppna i några timmar, och försvinner sedan.

- Det skydd som vårt magnetfält ger oss är inte perfekt. Skavanker kan uppstå när det möter solens magnetfält som medföljer partikelmolnet. Orsakssambanden är heller inte helt klarlagda.

Enligt tillgängliga prognoser kring norrsken ser det ut att finnas nya chanser natten till söndagen.

– Det finns goda förhoppningar om norrsken framåt småtimmarna igen. Om det även denna gång syns långt söderut är det troligtvis för att skenet är så pass starkt i sig självt, eftersom revor långt ifrån alltid uppstår, säger Olauson.

Norrsken

(TT)

Det finns både norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Skenet bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Polarsken är ofta gulgröna till färgen. De kan också vara röda eller skifta i rödviolett. Vi kan endast se norrsken med blotta ögat på natten. I dagsljus krävs särskilda instrument för att se fenomenet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.