Foto: SVT

David Lagercrantz intervjuas i ”Min sanning”

Publicerad

Med Zlatanbiografin fick David Lagercrantz unga läsare att söka sig till biblioteken. Med böckerna i Millennium-serien har han blivit en internationell storstjärna. Men framgång har inte påverkat det som i familjen kallas för det Lagercrantzka arvet, den psykiska ohälsan. Det berättar David Lagercrantz för Anna Hedenmo i Min sanning.  

Ur släkten Lagercrantz har en lång rad hyllade och framstående kulturprofiler fötts, men där finns också många exempel på psykisk ohälsa i form av självmord, psykoser, depressioner och lobotomi.  

I en öppenhjärtig intervju med Anna Hedenmo i SVT-programmet Min sanning berättar David Lagercrantz nu om hur släktens arv påverkat honom som författare och privatperson. Det ”Lagercrantzka arvet” som han kallar det.

Djupa spår

När hans far, publicisten Olof Lagerctrantz, blev sjuk sa han något till sin son som har satt djupa spår.

– Jag kände redan innan, även om han inte sa det, att jag var en besvikelse.

– Och så sitter han där slagrörd, gammal, som inför döden och säger nästan som ett avsked till mig: ”David, jag vet inte vad det är med dig? Men inget vad du gör, gör du med allvar”, berättar David Lagercrantz.

– Det krossade mig på något sätt... Jag vet inte om det var min första depression; depression är ett familjedrag och jag hade stråk av det redan tidigt i tonåren. Men det var nog första gången jag sjönk in i den där djupa, patologiska depressionen.

Internationella framgångar

David Lagercrantz började sin karriär som journalist, främst som kriminalreporter på Expressen. Först i slutet på 90-talet tog han steget att följa pappa Olof Lagercrantz spår och bli författare.

Sedan det stora genombrottet med romanen Syndafallen i Winslow 2009, har succéerna följt på varandra. Biografin ”Jag är Zlatan Ibrahimović” blev landets mest sålda bok och fortsättningen på Stieg Larssons Millenniumserie har gjort David Lagercrantz internationellt berömd.  

Men framgången har inte lättat bördan från depressionerna.  

Hur ofta kommer dina depressioner?

– De kommer regelbundet, ofta årsvis. Då är det som att jag tappar allt, livet är bara något jag ska klara av. Jag kan märka att jag kommer in i ett stadium där jag tittar på folk, ser dem skratta och kan känna liksom en avund och ett främlingskap; Hur kan de skratta så lätt? 

David Lagercrantz är noga med att lyfta de biologiska orsakerna till depression.  

Se hela intervjun med David Lagercrantz i SVT Play och SVT2 den 30 december. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.