Nationaldagsfirande i Rinkeby. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Invandrare stolta över att vara svenskar

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av invandrarna från utomeuropeiska länder som Somalia och Eritrea är mycket stolta över att vara svenska. Det visar en ny forskningsrapport. Det är betydligt högre andel jämfört med hur befolkningen i sin helhet svarat i en tidigare liknande undersökning, gjord 2010-2014.

En ny undersökning från World Values Survey, ett globalt forskningsprojekt som mätt värderingar i 40 års tid, visar att invandrare från utomeuropeiska länder som svarat i undersökningen, har en större stolthet för Sverige än den svenska populationen som helhet, skriver SvD.

– De som känner sig allra mest hemma och stolta är somaliska kvinnor. Samma sak gäller eritrianer, säger Bi Puranen vid Institutet för framtidsstudier som är generalsekreterare för World Values Survey.

– Integrationen i dag går bättre än vad den har gjort tidigare. Det är dom som inte är läs- och skrivkunniga som känner sig mest hemma i Sverige, uppger hon. 

Hon betonar att den gruppen får sannolikt 10 till 15 år i ökad livslängd i Sverige, vilket förklarar en del av deras nöjdhet.

Otrygga hamnar lägre

I studien intervjuas 6 516 personer födda i utomeuropeiska länder. En tredjedel kom till Sverige före 2014, en tredjedel 2015 och resten kom senare.

– De som inte är trygga hamnar betydligt lägre, säger Bi Puranen.

Analysen visar att huvuddelen av de som deltagit i studien känner sig hemma i Sverige (57%), trivs där de bor (55%) och vill bo kvar i sin kommun (59%).  53 procent uppger att de är mycket stolta över att vara svenska.

De känner samhörighet både med sitt ursprungsland och med Sverige, skriver Institutet för framtidsstudier i sammanfattningen.

I den mätning som WVS genomförde 2010 till 2014 svarade endast 39,7 procent hos befolkningen i sin helhet att de är  mycket stolta över Sverige. Denna nivå väntas inte förändras, enligt bedömningar från VVS då den legat stabil i över 20 år.

Avvikande syn på homosexuella och jämställdhet

Däremot skiljer synen sig kraftigt från majoritetsbefolkningen vad gäller tolerans för homosexuella, synen på sex före äktenskap liksom synen på skilsmässor, aborter och prostitution.

Många anser också att kvinnors jämställdhet gått för långt i Sverige.

Hela 65 procent anser att det helt eller delvis är sant att det är mannens ansvar att försörja familjen. En tredjedel anser också att invandringen till Sverige borde minska, skriver Institutet för framtidsstudier.

– De är väldigt avvikande. Men samtidigt har synen förändrats väldigt mycket när det gäller kvinnors rätt till utbildning och arbete. Men de har inte förändrat sig när det gäller de här mer reproduktionsinriktade värderingarna. Man kan inte se samma förändring, säger Bi Puranen.

Hela undersökningen kommer att publiceras i samband med Almedalsveckan på Gotland i juli.

Fakta om undersökningen

Hösten 2018 pågick fältarbete i 54 kommuner i Sverige, där drygt 7 000 utomeuropeiska migranter valts ut från det svenska befolkningsregistret.

Efter bortfall av 786 personer har 6 516 personer deltagit i studien.

De har intervjuats och besvarat WVS‐frågor som översatts till de vanligaste migrantspråken: arabiska, dari, somali, tigrinja, turkiska. Respondenterna har också kunnat svara på svenska eller engelska.

Migrant World Values Survey genomförs med stöd från Regeringskansliet, och Arbetsmarknadsdepartementet. Den nationella undersökningen har kompletterats med undersökningar i Skåne och Värmland genom ytterligare finansiering från respektive region.

Källa: Institutet för framtidsstudier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.