Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är några av de vanligaste misstagen språkvårdaren ser. Är du skyldig till några av dem? Foto: SVT

De eller dem – klarar du svenskans språkutmaningar?

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Ederth jobbar som språkvårdare på SR och SVT. Hon möter dagligen frågor och funderingar kring grammatik och listar tre vanliga utmaningar i det svenska språket. Bland annat ”de eller dem”.

– Jag tror att ”dem” överanvänds för att man tror att det är den mer korrekta skriftliga formen, så använder man det lite för ofta.

Ett av de mest ”klassiska” språkfelen i skriven text är de eller dem, som många barn och unga säkerligen slitit sitt hår över genom åren.

Under en lång tid har kampen för en ”dom-reform” pågått och enligt Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen, kan det vara på väg.

– Jag tippar på att det kommer inom de närmaste två eller tre åren, säger han till SVT Kultur.

Men det finns många fler utmaningar i svenskan. Hör språkvårdaren lista sina mest ”klassiska” språkfel i videon ovan.

Språkvårdarnas tips kring de eller dem:

Den enkla grundregeln är att de är subjekt medan dem är objekt. Subjekt är den som gör något i en sats och objekt den som handlingen riktas mot. Det heter alltså: de ger mig böckerna respektive jag ger dem böckerna.

Ibland är det svårt att veta om man ska använda subjektsformen de eller objektsformen dem. Då kan man pröva att byta ut de/dem mot vi/oss. Grundregeln är att där man väljer vi ska man också välja deVi/de har inte gjort något fel. Och omvänt, där man väljer oss ska man också välja demOss/dem har han aldrig brytt sig om.

Man kan stöta på ett de som inte går att byta ut mot vare sig vi eller oss. Det finns i fraser som de arga bina och de svåra fallen och skrivs alltid de. Om man ändå är osäker är det störst chans att det blir rätt om man väljer de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.