”De första fem dagarna är virusnivåerna höga”

Uppdaterad
Publicerad

För personer med milda symtom är coronaviruset mest smittsamt under de första fem dagarna. Det sade Folkhälsomyndigheten på långfredagens pressträff.

– Virusnivåerna sjunker kraftigt efter fem dagar, säger avdelningschefen Karin Tegmark Wisell.

Det var under gårdagens pressträff när statsepidemiolog Anders Tegnell presenterade siffrorna på hur stor andel av 773 stockholmare som testat positivt för corona, som han nämnde att man bär på viruset i ungefär fem dagar.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, förtydligade under dagens pressmöte att det är personer med milda symtom det gäller.

– Det finns studier som visar att de första fem dagarna har man höga nivåer av virus som går att smitta vidare till nya människor. Efter fem dagar så sjunker de här nivåerna, säger hon.

”Går att odla i laboratoriet”

Det har forskare kunnat se genom att studera viruset i laboratorier.

– När ett virus kan sprida sig vidare i till nya celler och orsaka mer infektion hos en person så har man sett att det också går att odla det i laboratoriet, säger Tegmark-Wisell. 

77 nya dödsfall

Folkhälsomyndigheten presenterade också de senaste siffrorna som visade att antalet inrapporterade fall av coronasmitta i Sverige är uppe i nästan 10 000. Totalt har 870 personer rapporterats avlidna i smittan, vilket är 77 nya fall jämfört med igår.

Sveriges hårdast drabbade region, Stockholm, står fortfarande för en stor del av fallen men där syns ingen ökning under de senaste dagarna utan antalet inrapporterade fall är stabilt.

– Det är en grundläggande hög nivå så belastningen är hög, säger Karin Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.