Tre personer har chans att bli Folkhälsomyndighetens nya statsepidemiolog. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

De kan bli Sveriges nya statsepidemiolog

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juni tillträder Sveriges nya statsepidemiolog sin nya tjänst på Folkhälsomyndigheten. Totalt är tre personer aktuella för tjänsten som blev rikskänd under Anders Tegnells tid i samband med coronapandemin.

I mars förra året tog smittskyddsläkaren Anders Lindblom över som ny statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten efter Anders Tegnell. Uppdraget var tillfälligt och nu pågår en rekryteringsprocess för en långsiktig lösning gällande tjänsten. 

SVT Nyheter kan berätta att tre personer just nu är aktuella för tjänsten. Anders Lindblom är inte en av dem som sökt. 

– Det är ett jätteroligt jobb, men det finns flera skäl till det. Dels skulle det vara tidsbegränsat, dels är jag ålderspensionär. Jag tycker att det är dags att någon yngre förmåga tar över, säger han. 

De som har chans till tjänsten är Stefan Holmström, Magnus Gisslén och Erik Sturegård.

Vill inte bekräfta

Erik Sturegård, 49, arbetar redan i dag på Folkhälsomyndigheten, som utredare och sakkunnig läkare. Han bor i Lund och är klinisk virolog.

När SVT når honom på telefon vill han dock inte bekräfta att han är en av dem som sökt tjänsten utan hänvisar alla frågor till Folkhälsomyndighetens presstjänst.

Magnus Gisslén, 61, är professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Jag tänker att jag har en bakgrund som skulle kunna passa, både som klinisk infektionsläkare och med stor vetenskaplig erfarenhet inom infektionsområdet. Sen skulle det vara en spännande utmaning, säger han.

”Kan göra nytta”

Magnus Gisslén är bland annat ansvarig för covid-19- och hiv-vården i Göteborg. 

– Jag har världens bästa jobb i dag, men jag tror att jag kan göra nytta för myndigheten och landet. Jag har varit med under flera epidemier och jobbat mycket med hiv och aids. 

Stefan Holmström har 40 års erfarenhet från vården. Han har varit verksam bland annat som barnläkare och virolog. Senast arbetade han som läkare på en närakut.

– Under pandemin jobbade jag med patienter  ”på golvet”, så att säga. Jag har alltid varit intresserad av epidemiologi och även arbetat inom medtech och med ledarskapsfrågor. På så sätt är min profil lite annorlunda än andras, säger han.

Folkhälsomyndighetens nya statsepidemiolog väntas tillträda sin tjänst den 30 juni i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svarar Ali Mirazimi på tre frågor om vad coronapandemin lärde oss. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.