Foto: Scanpix

De sista telefonkioskerna ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Stålmannen får hitta nya ställen att byta om på när Telia 2015 plockar bort de sista telefonkioskerna. Så sent som för 30 år sedan fanns det över 40.000 runt om i landet.

Den första telefonkiosken sattes upp i Stockholm 1890 och antalet ökade stadigt fram till början av 1980-talet då det fanns 44.000. Det fanns inte en svensk järnvägsstation, torg eller köpcentrum som saknade en telefonkiosk. Under väldigt lång tid var det mynt som gällde, sedan kom telefonkorten och på slutet har Telia försökt hålla liv i kioskerna genom att göra dem till surfpunkter.

Men det är bara att konstatera – mobilerna har dödat telefonkioskerna och 2015 försvinner de återstående 1.200.

Avslutningsvis den viktigaste frågan som nu ställs på tv- och filmbolag, av telenördar och av alla som letar efter en spännande installation till trädgården: Kan jag köpa en telefonkiosk?

Svaret är ja. På Telia uppger man för TT att priset varierar mellan facila 1.500 och 3.000 kronor beroende på modell och skick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer